Uutinen

Puhdas energia valloittaa kehitysmaita

Miljoonan aurinkopaneelin rajan ennustetaan menevän rikki Bangladeshissa jo vuonna 2010.
Sanjay Suri
23.6.2008

IPS -- Kehitysmaissa syntyy vauhdilla uusiutuviin energianlähteisiin perustuvia hankkeita, jotka hillitsevät hiilidioksidipäästöjen kasvua.

Kyse ei ole näpertelystä, sillä esimerkiksi Britanniassa kesäkuussa palkituista hankkeista hyötyy yhdeksän miljoonaa ihmistä kehitysmaissa eri mantereilla. Samalla vältetään 1,9 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt. Se vastaa määrää, jonka 700 000 brittiä aiheuttaa kotioloissa vuodessa.

Bangladeshissa toimiva Grameen Shakti -hanke on asentanut aurinkopaneeleita jo 160 000 talouteen, kun Britanniassa niitä on 2 300 kodissa.

"Aloitimme 1996 muutamalla sadalla asennuksella vuodessa. Nyt teemme 8 000 asennusta kuukaudessa. Miljoonan tavoite saavutettaneen jo vuonna 2010 eikä 2015, kuten kaavailimme", Grameen Shaktin edustaja Dipal Barua kertoo.

Yhdestä aurinkopaneelista riittää energiaa useiden lamppujen, television ja radion tarpeisiin jopa viideksi tunniksi. Se mahdollistaa läksyjen teon lapsille ja vaikkapa kauppojen aukiolon iltaisin, Barua jatkaa.

Järjestelmän hinta on noin 260 euroa, joka peritään ostajalta usean vuoden aikana. Grameen Shaktin palveluksessa on jo 2 000 insinööriä, ja sen vuosimyynti on noussut 20 miljoonaan euroon.

Hankkeita usealla mantereella

Kiinnostus uusiutuvaan energiaan näkyy kehitysmaissa muutenkin. Nepalin kylissä esimerkiksi tuotetaan karjanlannasta biokaasua, joka korvaa ruoanlaitossa polttopuun ja valaistuksessa kalliin kerosiinin.

Intiassa taas vaihdetaan keinokastelupumppujen dieseliä polkuvoimaan tai aurinkoenergiaan, ja kysyntä on roimassa kasvussa.

Uusiutuvaan energiaan perustuvia hankkeita on kehitelty myös useissa Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa.

Haasteena on nyt "tutkia mahdollisuudet näiden onnistumisten monistamiseen viemällä ne uusiin paikkoihin ja hankkeisiin", palkinnot jakavan Ashden Awards for Sustainable Energy -järjestön ohjelmajohtaja Ben Dixon painottaa.