Uutinen

Projekti vai sektori?

Pia Laine
1.6.2000

JOS kehitysyhteistyösanastosta koottaisiin kauden hittilistoja,
kumppanuus ja omistajuus pärjäisivät kisassa hyvin. Kärkipaikkaa pitää kuitenkin yhä varmalla otteella hallussaan projekti. Vakavana haastajana nousussa on sektori.

Avunantajille projektimuotoinen tuki on helpompaa. Projekti alkaa ja päättyy, sillä on tietyt tavoitteensa, jotka joko saavutetaan tai ei. Avun yhtenä ehtona on tarkka raportointi siitä, mihin ja miten tukirahat on käytetty. Eteläisen Afrikan tuottavuus on monella alalla heikkoa, mutta raportteja valmistuu miljoonia vuosittain. Raportointi vie aikaa ja voimavaroja, jotka voitaisiin suunnata hyödyllisempäänkin.

Yhtenä ratkaisuna on harkittu siirtymistä projektituesta sekto-
ritukeen.Valtioiden kahdenvälisessä kehitysyhteistyössä avunantaja tukee kohdemaassa esimerkiksi terveyssektoria, mutta jättää avunsaajan päätettäväksi miten tuki kohdennetaan.

Ongelmalliseksi sektorituen tekee korruptio. Avunantajille vakuutettu hallinnon läpinäkyvyys ei kehitysmaissa aina kestä lähempää tarkastelua. Hittilistoille palataksemme: kaikki asianomaiset tuntuvat kyllästyneen listojen kärkipäähän jumittuneeseen kestosuosikkiin, raportointiin. Mutta kyllästymiseen asti soitetun kappaleen diskaamisen pelätään antavan eväät toisen ikivihreän, korruption hallitsemattomaan listanousuun.