Uutinen

Presidenttiehdokkaat kiittelevät Jubilee-kampanjaa

Jukka Aronen
31.1.2000

Presidenttiehdokkaat kiittelevät Jubilee-kampanjaa, joka on nostanut köyhien maiden velkaongelman suomalaisten tietoisuuteen

- Jubilee-kampanja on mielestäni onnistunut upealla tavalla osoittamaan sen, miten kansalaisaktiivisuus voi vaikuttaa, ei pelkästään ihmisten mieliin, vaan myös valtioiden ratkaisuihin. Samalla se on osoitus siitä, miten päättäjien ja kansalaisjärjestöjen välillä voidaan käydä hedelmällistä kannanmuodostukseen johtavaa keskustelua, sanoo presidenttiehdokas Tarja Halonen.

Myös Esko Ahon mielestä kampanja on ollut menestys.

- On hieno asia, että suomalaiset ovat lähteneet näin aktiivisesti vaatimaan köyhimpien kehitysmaiden velkaongelman ratkaisua. Allekirjoittajien suuri määrä kertoo sen, että kansalaiset ovat kiinnostuneita myös maailmanlaajuisista kysymyksistä tilanteessa, jossa ulkopoliittinen keskustelumme muutoin liikkuu lähinnä Euroopan unionin ja Venäjän ympärillä, toteaa Aho.

Molemmat presidenttiehdokkaat lupaavat tukea kampanjaa myös jatkossa.

-Tasavallan presidenttinä haluaisin vaikuttaa siihen, että kansainvälinen yhteisö ei unohda köyhimpien maiden ongelmia, sanoo Aho. Halonen puolestaan muistuttaa, että Suomen hallitus on virallisesti ilmaissut tukensa Jubilee-kampanjalle, ja lupaa presidenttinä toimia hallituksen rinnalla tämän tavoitteen edistämiseksi.

Jubilee 2000 tähtää köyhien maiden ylivoimaisten velkojen peruuttamiseen. Kansainvälinen kampanja tavoittelee myös nimienkeruun maailmanennätystä. Velkojen mitätöintiä puoltavia allekirjoituksia on kerätty 160 eri maassa, ja niitä on tähän mennessä koossa yli 17 miljoonaa. Suomen osuus 22 miljoonan päätavoitteesta asukaslukuun suhteutettuna oli 90 000. Keräys päättyi osaltamme vuodenvaihteessa, ja allekirjoituksia kertyi yhteensä 90 403. Vaikka nimienkeruu loppui, niin kampanja jatkuu läpi vuoden. Suomessa sitä koordinoi Kehitysyhteistyön Palvelukeskus, Kepa ry., ja mukana on 72 järjestöä.