Uutinen

Presidentti Havelin kaveri miekkarissa

Kimmo Lehtonen
26.9.2000

Jiri Wolf, yksi Tshekkoslovakian sosialismin aikaisen toisinajattelijaliikkeen Charta 77:n allekirjoittajista, seurasi silmä kovana poliiisin ja mielenosoittajien kädenvääntöä Nuslen sillalla. Wolf tietää mitä protestointi on, sillä hänelle se maksoi kymmenen vuotta vankeutta. Wolf esittelee kuvaajalle käsiään, jotka murjottiin Tshekin salaisen poliisin kuulusteluissa.


"Tämä ilmapiiri on ihan hyvä", hän sanoo ja lisää: "Ainakin vielä". Hän veikkaa että poliisin pinna ei kestä kauan, noin puolisen tuntia hän veikkaa. Siinä hän osui erinomaisen oikeaan, sillä juuri sen kauempaa ei kestänyt kun varsinainen rähinä pääsi sillallakin valloilleen.

Wolf kertoo, että poliiseilla onkin ollut kestämistä jo ennakkoon. Valmiustilassa olleille poliiseille on tarjottu huonoa ruokaa, majoitustilat ovat olleet alkeelliset ja wc-tilat riittämättömät, yksi istuin 200:aa poliisia kohden. Kolme poliisia oli päättänyt lähteä kotiin ennen mellakoita.

Wolf kertoo edelleenkin olevansa hyvä kaveri Charta 77 toisen allekirjoittajan, Tshekin nykyisen presidentin Havelin kanssa. "Lomilla ollaan käyty mökillä", hän paljastaa.

"Nykyään teen näitä Amnestyn juttuja. Otan kuvia ja dokumentoin ihmisoikeusrikkomuksia", kertoo neljä lastenkirjaa kirjoittanut Wolf.