Uutinen

Presidentti Halosesta kunniatohtori Nicaraguan Karibialla

Presidentti Tarja Halosen Nicaraguan-valtiovierailun yksi kohokohdista oli sunnuntainen käynti maan Karibian puoleisen eteläisen autonomisen alueen pääkaupungissa Bluefieldissä, jossa presidentti vastaanotti URACCAN-yliopiston kunniatohtorin arvon.
Kimmo Lehtonen
30.5.2004

Kuva: Tarja Halonen on saanut kunniatohtorin arvon. (Kuvaaja: Kimmo Lehtonen)
Halonen totesi kunniatohtorin arvon olevan kiitos kaikille autonomisten alueiden olojen puolesta työskennelleille suomalaisille.
MANAGUA -- Presidentille käynti Karibian puolella oli odotettu tapahtuma, sillä useista Nicaraguan-vierailuistaan huolimatta hän ei ole kertaakaan aiemmin päässyt Karibian puoleisille autonomisille alueille. Vierailun arvoa lisää se, että toistaiseksi vielä yksikään valtionpäämies ei ole valtiovierailunsa aikana tutustunut autonomisiin alueisiin.

Halosen vastaanotti kentällä Bluefieldsin kaupunginjohtaja Moises Arana, joka tervetulopuheenvuorossaan ylisti suomalaisuutta kaikin puolin ja lahjoitti Haloselle kaupungin avainten lisäksi naista esittävän puuveistoksen. Halonen sai vastaanottokomitealta raikuvat suosionosoitukset vertaamalla suomalaisia ja nicaragualaisia naisia puuhun, siitä veistetyiksi, kestäviksi mutta myös helliksi.

Suomalaisilta vahva panos kaksikielisyyskoulutukseen

Hiukan myöhemmin presidentistä leivottiin autonomisen alueen URACCAN-yliopistossa kunniatohtori juhlavin seremonioin.

"Tämä ei ole kunnia ainoastaan minulle vaan kaikille teidän kanssanne työskennelleille", Halonen sanoi kiitospuheessaan. Hänen mukaansa Suomella ja Nicaragualla on paljon yhteistä myös siksi, että molemmissa maissa on autonominen alue. Hän kertoi olevansa erityisen kiinnostunut autonomiasta ja kertoi kuulijoilleen Suomen Ahvenanmaan historiasta.

"Alussa monet olivat autonomiaa vastaan, mutta nyt kaikki ovat tyytyväisiä. Avuksi tarvittiin aluksi myös kansainvälinen yhteisö, jotta päästiin sopimukseen Suomen ja Ruotsin välillä. Vaikka alue on ruotsinkielinen, se kuuluu Suomelle. Sen omaa kulttuuria on kunnioitettava", presidentti sanoi.

URACCAN-yliopiston rehtori Alta Hooker puolestaan kiitti vuolaasti suomalaisia, jotka ovat antaneet merkittävän panoksen kaksikielisyyskoulutuksen juurruttamiseksi Nicaraguaaan lähetystön FOREIBCA- ja Kepan SAHWANG-ohjelmien avulla.

"Koulutuksen avulla olemme kyenneet vastaamaan olemassaoleviin tarpeisiin. Sen avulla alueen monikulttuurisuus- ja etnisyys on saatu elämään ja autonomiaa ja alueen demokraattista kehitystä on vahvistettu."

Bluefieldsin ohjelmaan kuului myös käynti sairaalassa, jossa uudistettiin sähköjärjestelmä Suomen antaman budjettiavun turvin. Siellä Halosta odotti suuri joukko sairaalaan henkilökuntaa, jotka esittelivät sairaalan toimintaa.

Jonkinlaisen särön Bluefieldsin-vierailu sai, kun presidentti ohjelman mukaisesti vieraili automisen alueen liberaalipuolueen ohjaksissa olevassa alueneuvostossa, joka poliittisten ristiriitojen ja korruptiosyytteiden vuoksi on ollut käytännössä toimintakyvytön jo pitkään. Toisen valtapuolueen, sandinistien, edustajat boikotoivat tapaamista.

Puhuessaan neuvostossa Halonen korosti avoimuuden ja hyvän hallinnon merkitystä myös autonomian kehittämisessä. "Yhdessä työskentelemällä voitamme", hän päätti sanomansa.

Maanantaina allekirjoitetaan yhteistyösopimus

Maanantaina presidentti jatkaa valtuuskuntansa kanssa virallisia neuvotteluja, jotka päättyvät yhteistyösopimuksen allekirjoitukseen. Iltapäivällä parlamentissa pidetyn puheen jälkeen reilun kaupan kahvin ystävänä tunnettu presidentti tutustuu luomukahvituotantoon lähellä pääkaupunki Managuaa.

Nicaraguasta presidentti jatkaa tiistaiaamuna Guatemalaan vajaan päivän kestävälle epaviralliselle vierailulle, jossa hänen yliopistotapaamisensa keskeisinä teemoina ovat ihmisoikeudet, demokratia ja hyvä hallinto. Sieltä hän palaa Yhdysvaltojen kautta Suomeen.