Uutinen

Poseeraus kiinnosti yli odotusten

Poseeraa parempi maailma -tempauksen epävirallisena tavoitteena oli saada kerättyä yli 3 000 kuvaa. Kaiken kaikkiaan galleriaan kertyi peräti 4 398 kuvaa.
Pauliina Saares
2.12.2005

Kepan Ruoka-aika -kampanjan menestyksekäs Poseeraa parempi maailma -tempaus päättyi syyskuun lopussa. Tempauksen kuvista koottu näyttely oli esillä eduskunnassa 8.-16. syyskuuta. Tällä hetkellä kaikki tempauksen kuvat löytyvät nettigalleriasta osoitteesta: www.poseeraaparempimaailma.fi.

Elokuun puoleen väliin mennessä kerätyistä kuvista koostettu dvd-levy on jaettu sekä kampanjajärjestöille että kaikille kansanedustajille. Jatkossa tempauksen kuvia tullaan käyttämään ainakin Mahdollisuuksien toreilla ja Maailma kylässä -festareilla.

Tavoitteet saavutettiin

"Kiitos mahtavasta kuvasaldosta kuuluu niille sadoille järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille, jotka keräsivät kuvia 108 eri tapahtumassa ympäri Suomea, sekä niille yli 500 yksityishenkilölle, jotka tarttuivat tempauksen haasteeseen ja tallensivat kuvansa omatoimisesti nettigalleriaan", kertoo kampanjakoordinaattori Miia Toikka.

Palautteen perusteella tempaus onnistui tavoitteissaan. "Uudenlainen osallistumisen ja vaikuttamisen keino koettiin innostavana. Tempauksen ainoa epäonnistuminen oli se, ettei kuvien keräämistä jatkettu pidempään", Toikka summaa.

Näyttelyn saaminen kansanedustajien nähtäville eduskuntaan oli tempauksen tärkein tavoite ja myös sen onnistumisen edellytys.

"Eduskunnassa ei koskaan aiemmin ole järjestetty mitään vastaavaa ja jo luvan saaminen näyttelylle oli tärkeä työvoitto sinänsä", toteaa Toikka.

Tempaus vaikutti

Eduskunnasta tulleiden kommenttien perusteella tempaus onnistui kansalaisyhteiskunnan vaikuttamisen kanavana.

"Henkilökohtaiset kuvavetoomukset koettiin pelkkiä allekirjoituksia vaikuttavammiksi. Kansanedustajat kiittelivät myös sitä, miten tärkeää on, että järjestöt tarjoavat kansalaisille välineitä henkilökohtaisen sitoumuksen osoittamiseen ja tuovat näin kansan tahdon kuuluville", Toikka kertoo.

Poseeraa parempi maailma-tempaus on tältä osin päättynyt, mutta vaikuttamistoiminta ei lopu, vaan laajenee. Vuonna 2006 toimintansa aloittaa koko maan kattava vaikuttamisverkosto, jonka kautta on tarkoitus viedä päättäjille viestiä maailman köyhyysongelmasta jatkossakin. Kevääksi 2007 on suunnitteilla massalobbaustapahtuma, jonka puitteissa äänestäjät pääsevät vaikuttamaan päätöksentekoon tapaamalla kansanedustajia henkilökohtaisesti.