Uutinen

Porto Alegressa juhlittiin Davosin politiikan umpikujaa

Mika Rönkkö
31.1.2001

Ranskalainen globalisaatiota arvostelevan liikkeen johtaja Jose Bove varasti sosiaalifoorumin päättäjäisten loppushown, kun Bove sai määräyksen poistua maasta 24 tunnin kuluessa osallistuttuaan Brasilian maattomien liikkeen MST:n mielenosoitukseen Rio Grande De Sulin osavaltion pohjoisosassa viime viikolla.

Sosiaalifoorumin 3 000 hengen päättäjäiset jatkuivat tiivissä taistelutunnelmissa tiistaina puoleltapäivin. Foorumin järjestelykomitea päätti jatkaa globalisaation arvostelijoita kokoavan kokouksen järjestämistä vuosittain samaan aikaan Sveitsin Davosissa järjestettävän Maailman talousfoorumin kanssa. Ensi vuonna sosiaalifoorumi on tarkoitus järjestää samanaikaisesti Porto Alegren lisäksi myös muilla paikkakunnilla "maailmanlaajuisen vastarinnan synnyttämiseksi".

Sosiaalifoorumin osanottajat tuomitsivat kovasanaisesti Sveitsin poliisin otteet Davosin mielenosoittajia vastaan. Merkittävimmät Davosin kokoukseen kutsutut kansalaisjärjestöt ovat ilmoittaneet, etteivät tule enää osallistumaan Davosin kokoukseen Sveitsin viranomaisten rajoitettua ilmaisu- ja kokoontumisvapautta ahdistelemalla ja karkottamalla Davosin kokouksen vastustajia mielivaltaisesti.

Porto Alegressa Davosin tapahtumia pidettiin osoituksena Maailman talousfoorumin umpikujasta ja kouriintuntuvana todistuksena Maailman sosiaalifoorumin hyödyllisyydestä neoliberaalista politiikasta poikkevien näkemysten julkituomisessa. Davosin kokouksen väkivalta on "tehnyt selväksi, ettei globalisaatiopolitiikkaa voida enää toimeenpanna ilman kyynelkaasua ja mielivaltaisia maastakarkotuksia". "Neoliberaali globalisaatio loukkaa ihmisoikeuksia", huusi sosiaalifoorumin osanottajaväki tiistaina.

Vaatimukset globalisaation demokratisoimiseksi

Sosiaalifoorumin päättäjäisissä vannottiin, että "toisenlainen maailma on mahdollinen ja vaihtoehtoja on olemassa". Foorumissa ei hyväksytty yhtenäistä loppuasiakirjaa, vaan päätösdokumentti koostuu eri työryhmien lausunnoista.

Sosiaalifoorumissa ollaan jokseenkin yksimielisiä muutamasta päävaatimuksesta globalisaation demokratisoimiseksi. Kehitysmaiden kaikki velat on mitätöitävä heti ilman ehtoja ja velanmaksujen vuoksi miinuksella pyörivät kehitysmaiden kansantalouksia on avustettava kansainvälisellä tukiohjelmalla.

Sosiaalifoorumin mielestä kansainvälisten rahoituslaitosten ja Maailman kauppajärjestön WTO:n valtaa on purettava. Ne on demokratisoitava viipymättä samalla kun YK-järjestelmää vahvistetaan ja uudistetaan. Maailmankauppajärjestelmä on uudistettava ja pääomavirtoja on ryhdyttävä sääntelemään pikaisesti. Porto Alegressa julistettiin, että maailmanlaajuinen sosiaaliturvan purkaminen on loputtava ja sosiaaliturva on saatava ulotettua myös köyhiin maihin.

Liittovaltion poliisi ja kuvernööri eri linjoilla

Brasilian liittovaltion sotilaspoliisi nouti ranskalaisen pienmaanviljelijöiden johtajan Jose Boven myöhään maanantai-iltana hotelliltaan ja luki tälle vaatimuksen poistua Brasiliasta. Bove otti osaa viime viikolla suoran toiminnan iskuun Rio Grande de Sulin osavaltion Nao-Me-Toque paikkakunnalla ylikansallisen Monsanto-elintarvikeyhtiön geenimuunneltujen kasvien koetilalla, jossa mielenosoittajat tuhosivat kaksi hehtaaria geenimuunneltua soijaa.

Liittovaltion sotilaspoliisi ryhtyi Boven pidätykseen, kun yksi Rio Grande de Sulin osavaltion edustajista Brasilian liittovaltion parlamentissa, kansanedustaja Frederico Antunes, oli nostanut syytteen ranskalaista globalisaation vastaisen liikkeen johtajaa vastaan aiemmin päivällä.

"Tarkoituksenani on osoittaa, että sosialistisen ideologian omaksuman Työväenpuolue PT:n hallitsemassa Rio Grande de Sulin osavaltiossa on kaupunkeja, jotka eivät kunnioita lakia", perusteli Antunes syytettään. PT:n kuvernööri Oliver Dutran kontrolloima liittovaltion poliisi ei puuttunut Nao-Me-Toqun iskuun, vaan se seurasi mielenosoitusta vierestä.

Kuvernööri Dutra ehti julkisesti osoittamaan sympatiansa Jose Bovelle liittovaltion poliisin pidätettyä ranskalaisen aktivistin. Le Monde Diplomatique lehden päätoimittaja ja kansainvälisen ATTAC-liikkeen puheenjohtaja Bernard Cassen ihmetteli maanantaina pidatystä ja kutsui sitä mielivaltaiseksi. Sosiaalifoorumin päättäjäisten osanottajat ilmaisivat vihaisina paheksuntansa Boven pidätyksestä tiistai-aamuna.

Viiksekäs Bove istuskeli kuitenkin vielä tiistaina sikari hampaissa päättäjäisten eturivissä valtavan toimittajajoukon kameravalojen loisteessa. Sosiaalifoorumin yleisö hurrasi äänekkäästi silmin nähden rentoutuneelle ranskalaiselle lammasfarmarille, jonka takaraja poistua maasta alkoi lähestyä uhkaavasti.

Osallistujia 117 maasta

Porto Alegren sosiaalifoorumin järjestäjät esittivät tiistaina yli kaikkien odotuksien väkeä keränneen tapahtuman loppusaldon.

Foorumiin osallistui 4 702 virallista osanottajaa 117 maasta; osallistujista 2 570 oli brasilialaisia. Lisäksi kokoukseen kutsuttiin 165 kutsuvierasta ja 104 panelistia ympäri maailmaa. Samaan aikaan nuorisoleiriin osallistui 2 000 ihmistä ja alkuperäiskansojen leiri keräsi 700 osallistujaa. Näiden lisäksi järjestettiin parlamentaarikkojen ja kaupunginjohtajien foorumit. Kokousta seurasi kaikkiaan 1 870 toimittajaa 52 maasta.