Uutinen

Porto Alegren suurfoorumi avataan torstaina

Porto Alegressa avataan Maailman sosiaalifoorumi 31.1. Kaiken kaikkiaan Porto Alegreen odotetaan 50 000 ihmistä. He osallistuvat yli 800 työpajaan, 27 suureen yhteiskonferenssiin, rinnakkaisfoorumeihin ja mielenosoituksiin.
Ruby van der Wekken
31.1.2002

Maailman globalisaatiokriitikot valmistautuvat ensimmäiseen suureen haasteeseen syyskuun jälkeen, kun Maailman talousfoorumi WEF kokoontuu 31.1.-4.2. New Yorkin Astoria Waldorf -hotellissa. Talousfoorumin aikana järjestetään ainakin kaksi suurta "varjotapahtumaa": aktivistien järjestämä seurantakokous Manhattanilla New Yorkissa ja Maailman sosiaalifoorumi Etelä-Brasiliassa Porto Alegressa.

New Yorkin viranomaiset ovat valmiina: 40 000 poliisia valmistautuu vartioimaan Manhattanin alakaupunkia Waldorf-hotellin liepeillä. Suvaitsevaisuus ei ole Manhattanilla korkealla: mielenilmauksia on syyskuun tapahtumien varjolla rajoitettu.

Asetelma on toisenlainen Porto Alegressa, joka on tullut tunnetuksi Brasilian työväen puolueen PT:n 13 vuoden valtakauden aikana toimeenpanemasta osallistavan taloussuunnittelun mallista.

"Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita tänne. Porto Alegre on käytettävissänne Sosiaalifoorumin aikana, myös tulevina vuosina", sanoi paikallisen osavaltion kuvernööri Olivio Dutra ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Kansainvälinen järjestelykomitea vahvisti lehdistötilaisuudessa, että myös vuoden 2003 Sosiaalifoorumi järjestetään Porto Alegressa. Vuonna 2004 kokouksen huhutaan siirtyvän Intiaan.

Yli 19 000 osanottajaa on ilmoittautunut tämän vuoden foorumiin, heidän joukossaan Lori Wallach, Dot Keet, Martin Khor, Naomi Klein, Dita Sari, Richard Stallman ja Mary Robinson.

Myös suuri joukko poliitikkoja osallistuu, kuten kuusi ranskalaista ministeriä. Vain ne, jotka allekirjoittavat foorumin peruskirjan hyväksytään foorumin virallisiksi osallistujiksi. Sosiaalifoorumin peruskirja sulkee pois kaikki aseellista toimintaa tai terrorismia harjoittavat ryhmät.

Kaiken kaikkiaan Porto Alegreen odotetaan 50 000 ihmistä. He osallistuvat yli 800 työpajaan, 27 suureen yhteiskonferenssiin, rinnakkaisfoorumeihin ja mielenosoituksiin.

"Sota ja rauha" on noussut Sosiaalifoorumin uudeksi ydinteemaksi syyskuun 11. päivän jälkimainingeissa. Kolmipäiväisessä Maailma ilman sotia on mahdollinen -seminaarissa puhuvat muun muassa Rigoberto Menchu Túm ja Noam Chomsky.

"Toivottavasti voimme yhdistää Yhdysvaltojen käymän maailmanlaajuisen terrorismin vastaisen sodan globaaliin sotaan eteläisen pallonpuoliskon köyhyyttä vastaan. Emme voi vastustaa terrorismia vastustamatta köyhyyttä", sanoi Samir Amin tiistaina kansainvälisen järjestelykomitean kokouksen jälkeen.

Myös Brasiliassa on koettu väkivalta-aalto viime kuukausina. Tammikuussa murhattiin Santo Andren pormesteri Celso Daniels. Syyskuun jälkeen on murhattu kolme ay-johtajaa, kaksi maattomien liikkeen MST:n aktivistia ja kaksi työväenpuolueeseen kuulunutta pormestaria.

Sosiaalifoorumissa huomio kohdistuu myös naapurimaan Argentiinan tilanteeseen. "Argentiinan tapahtumat saattavat toistua omissa maissamme", sanoi Brysselin kaupunginjohtaja Freddy Thielemans tiistaina paikallisviranomaisten foorumissa.