Uutinen

Porto Alegre kokosi kansalaisliikkeet vastarintaan

Globalisaatioita arvostelevat liikkeet hyväksyivät maanantaina yhteisen vastarintamaohjelman osana Maailman sosiaalifoorumia. Varsinaiset sosiaalifoorumin loppuistunnot pidetään tiistaina. "Yhteiskunnallisten liikkeiden" kokouksen oli kutsunut koolle pienviljelijöiden kansainvälinen verkosto Via Campesina, Attac-verkosto, Brasilian keskusammattiliitto CUT ja Thaimaasta käsin toimiva Focus on the Global South.
Ruby van der Wekken
5.2.2002

Kolmen päivän täyteen ahdettuun julkilausumaneuvotteluun osallistui satojen järjestöjen edustajia. Kokous edusti silti vain pientä osaa sosiaalifoorumin 15 230 virallisesta osallistujasta, joita oli viikonloppuna ilmoittautunut 4 909 järjestöstä 119 eri maasta. Yhteensä Porto Alegren foorumit ovat keränneet 50 000 osanottajaa.

Vaikka monet foorumin osallistujista ovat lopen kyllästyneitä Porto Alegressa julistettuihin lukemattomiin toimintakutsuihin "uusliberalismia vastaan" ja "rauhan ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta", melkein yhtä monille vastarinta on verissä.

"Japanissa anti-globalisaatioliike on pieni. Pääministeri Koizuma julistaa reformiohjelmaa, mutta se sisältää lähinnä uusliberalistisia reformeja. Puolet japanilaisista kannattaa hänen politiikkaansa, joka nähdään ratkaisuna kärsimäämme taloudelliseen taantumaan. Ay-liitot ovat heikkoja ja konformistisia. On loistavaa kokea Porto Alegren laajapohjaisten liikkeiden vastarinta. Meidän on käännettävä se Japaniin ja muutettava kansan mielipidettä", selitti Japanin Attacin Ooya Sadahara innokkaana maanantain kokouksen jälkeen.

Tapahtuman pyrkimyksenä oli yhteiskunnallisten liikkeiden vahvistaminen ja yhteisten päämäärien löytäminen. Sosiaalifoorumin yksi päätavoitteista on vaihtoehtojen löytäminen, mutta monet tulivat foorumiin myös oppimaan ja verkostoitumaan.

"Japanissa ei tunneta nykyisen globaalin liikkeen dynamiikkaa kuten esimerkiksi Etelä-Koreassa, jossa on vahvat ammattiliitot. Tulimme Porto Alegreen oppimaan mobilisaatiota ja yhteisrintaman luomista", sanoi Sadahara.

Puutteita sisäisessä demokratiassa

Toimintakutsun kiihkeissä neuvotteluissa paikalla olevien liikkeiden edustavuus nousi yhdeksi keskeiseksi kysymykseksi. Suuri enemmistö sosiaalifoorumin järjestöistä on portugalin-, ranskan- tai espanjankielisistä maista, vaikka muiden maiden edustajien osanotto on huomattavasti kohentunut viime vuodesta.

"Aasian aliedustus vaikuttaa julkilausuman sisältöön. Huolemme eivät tule kunnolla esiin toimintakutsussa. Aasian ja Afrikan tilanteesta oli tässä kokouksessa liian vähän ymmärrystä", selvitti Saijaad Akhtar Pakistanin Peoples Rights Movement -järjestöstä.

Sosiaalifoorumin järjestäjät ovat taipumassa vuoden 2004 sosiaalifoorumin järjestämiseen Intiassa, jossa muodostettu kansallinen komitea on käynyt neuvotteluja kansainvälisen komitean kanssa viime viikon aikana. Vuoden 2003 foorumi on jo päätetty pitää Porto Alegressa.

Myös vaatimukset sisäisestä demokratiasta ovat nousseet esiin toisen sosiaalifoorumin aikana. Kutsuvieraiden paremmasta kohtelusta ärsyyntyneet osallistujat julistivat konferenssitilojen käytävillä: "olemme kaikki VIP-henkilöitä!".

"Meidän on pohdittava kriittisesti demokratiaa. Porto Alegressa on pystyttävä toimimaan suhteellisesti demokraattisemmin ja ylitettävä tavanomaiset käytännöt", sanoi Samir Amin yhteiskunnallisten liikkeiden asemaa käsitelleessä seminaarissa sunnuntaina.

Vastarinta jatkuu tulevissa huippukokouksissa

Kansanliikkeiden toimintakutsu koostuu 16 kohdan ohjelmasta, jossa uusliberalismi ja militarismi yhdistetään saman kolikon eri puoliksi. Mobilisaatiokutsussa liikkeet tuomitsevat ylikansallisten yhtiöiden johtaman globalisaation pahuudet, Genovan väkivallan ja syyskuun 11. jälkeisten kansalaisvapauksien kaventamisen sekä julistautuvat taisteluun ihmisoikeuksien puolesta.

Liikkeiden toimintakutsussa mobilisoidaan vastarintaa Barcelonan EU-huippukokoukseen maaliskuussa, Kanadan G8-kokoukseen heinäkuussa, Johannesburgin Rio+10-kokoukseen syyskuussa sekä Kööpenhaminan EU-huippukokoukseen joulukuussa.

Punaisella kalentereihin merkittiin huhtikuussa 2003 pidettävä Amerikkojen vapaakauppa-alueen FTAA:n kokous Buenos Airesissa. FTAA on navakassa vastatuulessa, jos johtopäätöksiä voidaan vetää "Yhdysvaltojen yhtiövallan" vastaisesta laajapohjaisesta liikehdinnästä Porto Alegressa.

Myös Meksiko on vahvasti globalisaatiokriittisen liikkeen kalenterissa tänäkin vuonna. YK:n kehitysrahoituskokous järjestetään Monterreyssä 18.-22. maaliskuuta ja WTO:n kokous marraskuussa. "Marraskuun kokoukseen keräämme kaikki voimamme. Me olemme ensimmäinen maa, jota WTO hallitsee", väitti Martha Ojeda Coalition for Justice in the Maquiladores järjestöstä.