Uutinen

Poliittiset nuorisojärjestöt: Suomen pidettävä lupauksensa

Poliittiset nuorisojärjestöt oikealta ja vasemmalta vaativat Suomen tulevalta hallitukselta tehokkaampia toimia globaaliongelmien edessä. Suomen on täytettävä YK:n vuosituhatjulistuksen velvoitteet, nuorisojärjestöt vaativat.
Sanna Autere
30.3.2007
070330sautere_lupaus_vetoomus.jpg Poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat luovuttivat "Lupaus on lupaus" -vetoomuksen puolueiden edustajille. (Kuvaaja: Sanna Autere)

Poliittisten nuorisojärjestöjen "Lupaus on lupaus" -vetoomuksessa perätään enemmän ja parempaa kehitysapua, johdonmukaisempaa kauppa- ja kehityspolitiikkaa sekä aktiivisempaa roolia ilmastonmuutoksen torjumisessa. Myös kehitysmaiden velkataakkaa on kevennettävä.

Eduskuntapuolueiden nuori siipi luovutti yhteisen kannanottonsa emopuolueiden puheenjohtajille perjantaina 30. maaliskuuta. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet seitsemän poliittista nuorisojärjestöä sekä Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi.

Kehitysmaiden hyvinvointi = Suomen hyvinvointi

Keskustanuorten puheenjohtaja ja tuore kansanedustaja Tuomo Puumala kertoi nuorisojärjestöjen kannanoton lähteneen liikkeelle aidosta huolesta.

"Nuorina meidän pitää kantaa vastuu siitä, että Suomessa ja koko maailmassa on elämää vielä tulevaisuudessakin. Edistämällä kehitysmaiden hyvinvointia ja turvallisuutta uskomme, että voidaan edistää myös Suomen hyvinvointia ja turvallisuutta. Siksi hallituksen tulisi huomioida nämä asiat."

Kehitysmäärärahojen 0,7 prosentin osuus pitää saavuttaa nopealla aikataululla, Puumala painotti.

Ilmastonmuutos ei Puumalan mukaan katso puolueväriä eikä valtion rajoja. "Nämä ovat asioita, joista yhdessä kannamme vastuuta. Ne vaativat myös tekoja. Seuraukset voivat näkyä tänään Kalkutassa, huomenna Keski-Pohjanmaalla tai muualla Suomessa."

"Juuri oikeaan aikaan"

"Esitys tulee juuri oikeaan aikaan", keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas totesi vastaanottaessaan vetoomuksen. "Puolueet antavat parhaillaan vastauksia hallitustunnustelija Matti Vanhaselle. Tulevassa hallitusohjelmassa otetaan kantaa myös kehitysyhteistyön rahoitukseen ja siihen, mikä määrärahojen kasvattamisen tahdin tulisi olla".

Rantakankaan mukaan ilmastopolitiikka nousee tulevassa hallituksessa painopistealueeksi. Se tietää panostuksia muun muassa uusiutuviin energiamuotoihin.

"On hyvä, että teette yhteistyötä suurissa asioissa. Pienissä asioissa voi sitten tehdä puoluepolitiikkaa", Rantakangas lausui nuorisojärjestöille.

Maailman kalleimmat munkkikahvit

070330sautere_kalleimmat_kahvit.jpg Lotta Backlund kaupitteli munkkikahveja Café Lupauksessa. (Kuvaaja: Sanna Autere)

Tilaisuus alkoi maailman kalleimmilla munkkikahveilla, joita puoluejohtajille kaupitteli stand-up-koomikkona ja poliitikkona tunnettu Lotta Backlund. Kupponen kuumaa ja hillomunkki olisi irronnut kolmellasadalla eurolla, mutta kauppa ei käynyt.

Munkkikahvit olivat YK:n kehitysrahasto UNDP:n tapa havainnollistaa, miltä maailma näyttää dollarilla päivässä elävien näkökulmasta. Maailmassa on yli miljardi köyhyysrajalla elävää ihmistä, joiden tulot eivät riitä yksinkertaisimpiinkaan hyödykkeisiin.

Munkkikahvien hinta oli laskettu suhteuttamalla suomalaisen keskimääräinen vuositulo (noin 21 025 euroa) ja munkkikahvin hinta (noin neljä euroa), dollarilla päivässä elävän vuosituloihin (noin 273 euroa). Vastaavanlainen tempaus on järjestetty aikaisemmin esimerkiksi Ruotsissa, jossa kaupiteltiin maailman kalleimpia hodareita 999 kruunulla.

Lupaus on lupaus

"Suomi on sitoutunut YK:n vuosituhattavoitteisiin. Lupaus on lupaus, kansainvälisistä sitoumuksista on pidettävä kiinni. Siksi pyrimme vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin", Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin hallituksen puheenjohtaja Ossi Heinänen kertoi.

Nuorisojärjestöt ovat tehneet vastaavanlaisia kannanottoja myös muissa Pohjoismaissa, esimerkiksi Tanskassa.

Suomen kehitysyhteistyömäärärahojen nostaminen 0,7 prosentin tasolle bruttokansantulosta vaalikauden loppuun eli vuoteen 2011 mennessä on yksi nuorisojärjestöjen vaatimuksista. Aiotaanko määrärahatavoite vihdoin saavuttaa, yleisöstä kysyttiin tilaisuuden lopussa.

"Ainakin eurot tulevat nousemaan", Antti Rantakangas lupasi. "Toivottavasti myös prosentit", vastasivat kokoomuksen Paula Risikko ja SDP:n Pia Viitanen kuin yhdestä suusta.