Uutinen

Piraattituotteet yleistyvät Tansaniassa

Väärennetyt tuotteet tietävät valtiolle tulon menetyksiä ja hidastavat teollisuuden kehitystä. Toisaalta halvat tuotteet helpottavat köyhien hankintoja.
Eeva Eronen
21.8.2008

Tuoteväärennökset yleistyvät itäafrikkalaisessa Tansaniassa. Jo yli viidesosa maan suurimpien kauppakeskittymien tuotteista on piraattituotteita, ja määrä nousee 70 prosenttiin, jos mukaan lasketaan kakkoslaatuiset tuotteet.

Elektroniikan ja brändi-väärennösten lisäksi piraatit ovat hiipineet myös esimerkiksi apteekkeihin. Asiasta uutisoi kehitysmaajournalismiin erikoistunut uutistoimisto IPS.

Tansania on yksi maailman köyhimmistä maista, ja kansalaiset kuluttavat vuosittain rahaa keskimäärin 340 dollaria. Piraatit ovat monelle helpotus, ja IPS:n haastattelema väärennöskauppias puolustelikin työtään sillä, että he "auttavat ihmisiä selviämään vähillä rahoillaan".

Väärennöskaupalla on kuitenkin vahva vaikutus maan talouteen. Tansanian teollisuusliiton (CTI) tekemän tutkimuksen mukaan valtio menettää vuosittain 780 miljoonan dollarin tulot ja 140 000 työpaikkaa väärennösten vuoksi.

Liiton politiikkajohtaja Hussein Kamote muistuttaa, etteivät väärennökset ole välttämättä turvallisia käyttää, minkä lisäksi ne heikkolaatuisina rikkoutuvat helposti.

Markkinat kovassa kasvussa

Tansanian hallitus onkin jo lähtenyt vastaiskuun, ja vasta perustettu Reilun kilpailun komissio on tehnyt mittavia takavarikoita.

"Tahdomme viestittää, ettei Tansaniaan enää voi dumpata väärennettyjä tuotteita", komission kuluttajaosaston johtaja Michael Shilla kertoo.

Suuri osa Tansanian väärennöksistä tulee Aasiasta, etenkin Kiinasta, joka on maailman johtava piraattikauppias. Tansaniaan väärennöksiä tuodaan paljon myös esimerkiksi Keniasta, Etelä-Afrikasta, Mosambikista ja Malawista. Väärennöksiä on alettu tehtailla myös maan sisällä, IPS kertoo.

Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO arvioi, että väärennettyjen tuotteiden arvo nousi viime vuonna 750 miljardiin dollariin. Kehitys on ollut vauhdikasta, sillä vielä 1980-luvun alussa väärennöksiä tehtiin 5,5 miljardin edestä.

Lisää tietoa aiheesta