Uutinen

Pienviljelijöiden oikeuksien puolesta toimittiin neljällä mantereella

Vía Campesina -verkoston johdolla vietettiin 17.4. kansainvälistä pienviljelijöiden taistelun päivää. Maailmanlaajuisesti järjestettiin yli sata tapahtumaa tai mielenilmausta maanviljelijöiden oikeuksien puolesta.
Johanna Suhonen
20.4.2009

Pienviljelyä ja ruokasuvereniteettia edistävä Vía Campesina -verkosto kritisoi kansainvälisenä pienviljelijöiden taistelun päivänä uusliberaalia politiikkaa, joka loukkaa ja heikentää viljelijöiden oikeuksia. Verkosto esitti 17. huhtikuuta vastalauseensa erityisesti vapaakauppa- ja EPA-sopimuksille sekä agribisnestä edistävälle politiikalle.

Vía Campesina pyysi myös tukea maailmanlaajuiselle kampanjalleen, joka pyrkii edistämään maanviljelijöiden oikeuksia koskevan sopimuksen toteutumista YK:ssa.

Pienviljelijöiden taistelun päivää vietettiin neljällä mantereella, ja huomio kiinnitettiin paikallisiin ongelmiin. Brasiliassa maareformin puolesta taisteleva Maattomien maatyöläisten liike (MST) valtasi useassa osavaltiossa maata vaatien 100 000 maattoman perheen asuttamista sekä kritisoi tehomaatalouden ja talouskriisin aiheuttamaa työttömyyttä.

Espanjassa osoitettiin mieltä geenimuuntelua, Kanadassa ja Kolumbiassa taas vapaakauppasopimuksia vastaan. Ruotsissa keskusteltiin sosiaalisten liikkeiden kriminalisoinnista ja vastustettiin Stora Enson eukalyptusplantaaseja Brasiliassa yrityksen Tukholman-pääkonttorin edessä.

Nyt 13. kerran vietetyn pienviljelijöiden taistelun päivän juuret juontavat 17. huhtikuuta 1996 Brasiliassa tapahtuneeseen Eldorado de Carajásin verilöylyyn. Tuolloin 19 MST:n jäsentä sai surmansa ja 69 haavoittui sotilaspoliisin hajottaessa väkivaltaisesti liikkeen järjestämän, "oikeudenmukaisuutta, maata ja työtä" vaatineen mielenosoituskulkueen.

Vía Campesina muistuttaa, että joka vuosi sadat maareformin, maanomistus- ja maanviljelijöiden oikeuksien puolesta työtä tekevät henkilöt joutuvat pidätetyiksi ja uhkailluiksi tai heidät surmataan.

Lisää tietoa aiheesta