Uutinen

Perun intiaaneilta mallia perimätiedon suojaamiseen

Perulaisten intiaanien perunalajikkeita suojaavilla sopimuksilla voi olla kauaskantoisia seurauksia pienviljelijöille ympäri maailmaa.
Sanjay Suri
24.1.2005

IPS -- Perun Cuscossa toimiva Kansainvälinen perunakeskus on tehnyt kuuden intiaaniyhteisön kanssa lainvoimaisen sopimuksen, joka turvaa niille oikeudet kehittelemiinsä ainutlaatuisiin perunalajikkeisiin.

"Kyse ei ole siitä, että intiaanit hakisivat nyt patentteja perunoilleen, sillä sellaiset omistusoikeudet eivät sovi heidän maailmankuvaansa", Cuscossa toimivan intiaanien Andes-järjestön johtaja Alejandro Argumedo selittää.

Hänen mukaansa alkuperäiskansoilla on tapana vaihtaa ja jakaa tietoa avoimesti. Sopimuksen intiaaneille antama suoja piilee siinä, että se epää muiltakin mahdollisuuden patentoida heidän perimätietoaan.

Argumedon mielestä perulaisten sopimuksella voi olla kauaskantoisia seurauksia kaikkialla maailmassa, jos vastaavat oikeudet palautetaan vaikkapa Intian basmatiriisin tai Meksikon maissilajikkeiden perinteisille viljelijöille.

Maailman yli 4 000 perunalajikkeesta reilu puolet löytyy Cuscon alueelta. Sikäläisessä "perunapuistossa" kasvaa noin 700 erilaista mukulaa. Andes-järjestö toimi välittäjänä perulaisten intiaanien ja Kansainvälisen perunakeskuksen sopimusneuvotteluissa. Vaikka valtio ei ole mukana, sopimuksella on Perussa lain voima.

Sopimuksella on myös kansainvälistä painoarvoa, sillä Cuscon perunakeskus on yksi 15 kansainvälisestä maatalousalan tutkimuslaitoksesta, joilla on maailman laajimmat hyötykasvien geenipankit.

Andesin mukaan sopimus merkitsee sitä, että Andien yhteisöt voivat avata perunan geenipankin ja palauttaa monimuotoisuuden viljelijöille ja luonnolliseen ympäristöönsä. Hyöty on sekä paikallinen että maailmanlaajuinen.

Järjestö iloitsee siitä, että näin uhmataan geenivarojen ja alkuperäistiedon yksityistämistä, jossa yritykset ovat omineet geenipankit itselleen. Esityksiä vastaavanlaisista sopimuksista valmistellaan sekä helmikuussa Bangkokissa pidettävälle luonnon monimuotoisuutta käsittelevälle kokoukselle että immateriaalioikeuksia säätelevän järjestön kesäkuiseen Geneven istuntoon.