Uutinen

Persianlahden maatkin hakevat nyt Afrikasta kumppanuutta

Persianlahden rikkaat öljyvaltiot ja Afrikka luovat pohjaa yhteistyölle niin kaupan, sijoitusten, politiikan kuin turvallisuudenkin suhteen. Afrikan perinteisten kauppakumppanien kipuilu talouskriisissä tarjoaa öljyvaltiolle hyvän markkinaraon.
Sanna Jäppinen
26.2.2009

Afrikassa on paljon viljelymaata ja viljelijöitä, muttei tarvittavia resursseja ja rakenteita oman ruokaturvan takaamiseen, puhumattakaan tuotannosta vientiin. Persianlahden rikkaita öljyvaltioita puolestaan odottaa nykymenolla ruokakriisi, sillä maiden väkiluvun arvioidaan vuoteen 2030 mennessä tuplaantuvan vuoden 2000 tilanteesta eli nousevan 60 miljoonaan.

Muun muassa näiden ongelmien ratkominen nousi esille Persianlahden ja Afrikan strategiafoorumissa, joka pidettiin Etelä-Afrikan Kapkaupungissa 24.-25. helmikuuta.

Kokouksen päätavoitteena oli etsiä taloudellisen yhteistyön muotoja. Samalla oli tarkoitus vahvistaa kumppanuutta myös politiikan ja turvallisuuden osalta - jotta kaksi kansainvälisessä politiikassa huonosti sanomansa kuuluville saavaa aluetta voisi yhdistää äänensä, kirjoittaa Khaleej Times verkkouutisissaan.

Persianlahden alueen ruoasta tuotetaan ensi vuonna jo 60 prosenttia ulkomailta. Huomio on kiinnittynyt erityisesti läheiseen Etiopiaan, jossa ainoastaan 14,8 prosenttia viljelyskelpoisesta maasta on hyötykäytössä. Jotta ruokaa saadaan tuotettua enemmän, tarvitaan panostusta esimerkiksi uudenaikaiseen maatalousteknologiaan ja lannoitteisiin sekä perusinfrastruktuurin, kuten teiden, luomiseen - ja öljyvaltioista rahaa löytyy.

Uusi Kiina?

Persianlahden valtiot - Arabiemiirikunnat, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Saudi-Arabia - ovat entistä kiinnostuneempia sijoittamaan myös Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (Southern African Development Community, SADC) maihin.

Intoa lisäävät eteläisen Afrikan maiden useita vuosia kohtalaisen korkeana jatkunut talouskasvu sekä ulkomaisille sijoituksille suotuisampaan suuntaan muuttunut lainsääsäädäntö. Mahdollisia sijoituskohteita löytyy paitsi infrastruktuurin kehittämisestä ja maataloudesta, myös energia-, metsä- ja kaivosteollisuudesta sekä turismista, kirjoittaa uutistoimisto IPS.

Strategiafoorumia isännöinyt Etelä-Afrikka muistutti, että nykyään sen suurimpia kauppakumppaneita ovat Euroopan unioni lähes 40 prosentin osuudella, Yhdysvallat sekä muut Afrikan maat. Nyt kun taloustaantuma vaivaa EU:ta ja Yhdysvaltoja eikä vienti vedä, voi niin Etelä-Afrikan kuin maanosan muidenkin maiden kauppasuhteissa vapautua tilaa myös muille toimijoille.

Tähän asti EU on suhtautunut erityisen nuivasti Kiinan vahvaan maihinnousuun Afrikassa. Pääosin EU on kritisoinut Kiinan kehitysyhteistyötä, joka ei täytä kansainvälisen yhteisön avulle asettamia ehtoja, mutta taustalla lienee myös pelko markkinaosuuksien menettämisestä. Nähtäväksi jää, muodostuuko Persianlahden ja Afrikan mahdollisesta kumppanuudesta unionin uusi uhkakuva.

Lisää tietoa aiheesta