Uutinen

Perinteiset arvot ratkaisu aids-ongelmaan

Sharon Sichilongo
20.6.2001

Köyhyys ja kunnioituksen puute seksiä kohtaan ovat sambialaisen SWAAZ-järjestön (Society for Women and AIDS in Zambia) koordinaattorin Bernadette Sikanyikan mukaan pääsyyt HIV-tartuntoihin Sambiassa nykyisin.

Ratkaisu HIV-epidemiaan löytyy perinteiseistä arvoista, jotka kehottavat pidättäytymään avioliiton ulkopuolisesta seksistä. "Jos ihmiset osaisivat hillitä sukuviettiään kuten vanhoina hyvinä aikoina, kunnioittaa seksiä ja pysyä yhden kumppanin kanssa, olisi aids-tapauksia vähemmän", toteaa Sikanyika.

Sikanyikan mukaan sambialaiset ovat nykyisin jo tietoisia HIVistä ja aidsista eikä siten tietoisuuden lisäämisestä mahdollisena ratkaisuna ongelmaan kannata enää keskustella. Ratkaisu vaatii kykyä estää HIV-tartuntoja muuttamalla käyttäytymistä. Turvaseksivalistus on kuitenkin edelleen tärkeätä koska kaikki eivät aina onnistu pidättäytymisessä. Sikanyika on myös huolissaan naisten epävarmuudesta seksiin liittyvissä asioissa. Miehet päättävät koska ja miten seksiä harjoitetaan, ja naisten oletetaan alistuvan.

SWAAZ on kouluttanut naisia vaatimaan turvaseksiä ja olemaan päättäväisempiä omaan terveyteensä liittyvissä asioissa. "Naisten pitäisi olla päättäväisiä. Jos he tietävät aviomiestensä olleen muiden naisten kanssa, heidän pitäisi kieltäytyä suojaamattomasta seksistä miestensä kanssa", sanoo Sikanyika.

SWAAZ toimii yhteistyössä perinteisten neuvojien kanssa, jotka ovat pitkään opastaneet naisia sietämään uskottomia miehiään. Sikanyikan mukaan perinteinen bembankielinen sanonta "ubuchende bwa mwaume tabutoba ng'anda", (miehen uskottomuus ei riko kotia) pitäisi jo unohtaa. "Miehen uskottomuus voi rikkoa kodin - kiitos aidsin", jatkaa Sikanyika.

Päättäväisyyskoulutuksen lisäksi SWAAZ opettaa naisia hankkimaan oman toimeentulonsa. Sikanyika sanoo naisten korkean köyhyysprosentin auttaneen HIVin leviämistä. Naiset eivät voi jättää muiden naisten kanssa seksiä harjoittavia miehiään, koska ovat taloudellisesti täysin riippuvaisia heistä. Naiset ja tytöt ovat jopa olleet pakotettuja ryhtymään prostituoiduiksi turvatakseen toimeentulonsa.

Sikanyika kehottaa hallitusta myöntämään lisää varoja köyhyydenvähentämisohjelmille, mikä auttaisi vähentämään uusien aids-tapausten syntymistä.
 

Hiljaisuuden murtaminen avuksi aids-kampanjalleSambian korkeat HIV/aids-luvut johtuvat kouluttaja Theodora Indopun mukaan hiljaisuudesta jolla asiaan alunperin suhtauduttiin. Viime aikoihin asti seksistä puhuminen on monille ollut tabu, etenkin vanhempien ja lasten välillä. Tämä on johtanut tietämättömyyteen ja vääriin uskomuksiin aidsista. "Monet yhdistävät aidsin seksiin ja kuolemaan. Nämä ovat asioita joista ihmiset eivät halua puhua. Ihmiset yhdistävät aidsin myös uskottomuuteen."

Indopun mukaan kansalaisjärjestö KCTT:n (Kara Counselling and Training Trust) kouluttajat rohkaisevat ihmisiä keskustelemaan seksistä avoimesti ja esittämään kysymyksiä asioista, jotka ovat epäselviä.

Hiljaisuuden murtaminen on johtanut positiivisiin tuloksiin: entistä useammat ihmiset tulevat vapaaehtoisesti testattavaksi ja kysymään neuvoa. KCTT:n alaisen Hope House -ohjelman vetäjä Stanley Chaman mukaan vapaaehtoiseen testaukseen ja neuvontaan tulevien määrä on 46-kertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana. Chaman mukaan tilanne on parantunut koska ihmiset ovat tietoisempia aids-ongelmasta ja täten suopeampia HIV-positiivisia kohtaan: "Vaikkakin aids-stigma on edelleen ongelma, ei se ole niin paha asia kuin aiemmin."

Suurin osa vapaaehtoisesti testaukseen ja neuvontaan tulevista on 19-35-vuotiaaita. 60 prosenttia näistä on miehiä.

Winstone Zulu, KCTT:n kouluttaja ja ensimmäinen sambialainen joka julkisesti ilmoitti olevansa HIV-positiivinen, vahvistaa että ihmisten asenteet HIV-positiivisa kohtaan ovat parantuneet. Vuonna 1990, kun hän ilmoitti HIV-positiivisuudestaan, monet hyljeksivät ja pilkkasivat häntä. Nykyisin hän tuntee olevansa aikaisempaa hyväksytympi ja kunnioitetumpi.

Stanley Chama kehottaa useampia ihmisiä käymään testeissä ja neuvonnassa voidakseen suunnitella tulevaisuutensa paremmin: "Kun tuntee oman tilanteensa, voi suunnitella terveydenhuoltoaan. Yhtä lailla kuin valtion velvollisuus on tuottaa hyviä terveydenhuoltopalveluja, on yksilön velvollisuus ottaa vastaan nämä palvelut. Me otamme myös tämän esille neuvonnassamme."

Testaus- ja neuvontapalvelu on ilmaista kaikille joilla ei ole siihen varaa. Ne, joilla on varaa, maksavat testistä noin markan. Testin todellinen kustannus on yli 200 markkaa. Palvelu on NORADin tukema.
 


SWAAZ on miesten ja naisten parissa HIVin leviämistä vastaan työskentelevä kansalaisjärjestö.

Yhteystiedot:
Puh. 260 097 785423
Tai NGO-ohjauskomitean kautta sähköpostitse: ngocc@zamnet.zm.


KCTT on kansalaisjärjestö joka järjestää HIV-tiedotuskampanjoja ja tarjoaa neuvontaa sekä ohjausta HIV-positiivisille.

Yhteystiedot:
Puh. 260 1 227087 (Hope House)
260 1 222776/235854/237919

Lisätietoja sähköpostilla: ngocc@zamnet.zm.