Uutinen

Perinnetiedosta ratkaisu nälkäongelmaan?

Maailman nälkäongelmaan kannattaisi etsiä ratkaisua perinteisistä voimavaroista ja toimintatavoista. Myös monipuolisuus niin lajikkeissa kuin ruokailutottumuksissa on valttia, todettiin Italiassa pidetyssä Terra Madre -ruokaturvakokouksessa.
Francesca Colombo
4.11.2004

IPS -- Nälkä koskettaa noin 850 miljoonaa ihmistä, ja 35 maan ruokaturva on epävarmalla pohjalla. Tähän valtavaan ongelmakenttään etsittiin ratkaisua lokakuussa Torinossa järjestetyssä Terra Madre eli Äiti Maa -kokouksessa, johon osallistui noin 5 000 maanviljelijää ja ruokatuotannon edustajaa ympäri maailmaa.

"Vaikuttaaksemme globalisaation seurauksiin, jotka ovat pakottaneet meitä alentamaan tuotteidemme hintoja, meidän täytyy tehdä yhteistyötä keskenämme ja aloitteita hallituksille. Esimerkiksi me olemme maailman johtavia riisintuottajamaita, mutta myymme riisiä 30 sentillä per kilo", totesi luomutuottaja Nguyen Van Vinh Vietnamista.

Nguyen Van Vinhin yhteisössä, Pohjois-Vietnamin Hai Phongissa, noin sata perhettä hyödyntää nykyään ankanpoikasia riisiviljelmillään. Ankat syövät hyönteisiä, ja niiden jätökset toimivat lannoitteena. Viljelijöiden mukaan kemiallisia valmisteita ei tarvita.

Kokouksen osanottajat puhuivat ravintoarvoiltaan rikkaiden viljalajikkeiden puolesta, jotka kestävät myös nykyään suosittuja lajikkeita paremmin äärimmäisiä ilmasto-olosuhteita ja tauteja. Tällaisia lajikkeita ovat muun muassa amarantha, quinoa (myös inkojen vehnänä tunnettu) ja sorghum.

"Ongelmana on, että nuoret ihmiset syövät mieluummin ranskalaisia perunoita, hampurilaisia ja muuta roskaruokaa kuin perinteisiä ruokalajeja", totesi pohjoisintialaisen Länsi-Bengalan riisin-, maissin- ja sokeriruontuottajia edustanut Dutta Mita. "He matkivat elokuvissa näkemäänsä amerikkalaista elämäntapaa, ja tuottajat päätyvät myymään näitä mielikuvia vastaavaa ruokaa."

Kokouksen osasanottajien mukaan on välttämätöntä monipuolistaa nykyisiä ruokailutottumuksia. "On myös muistettava, että laamanlihan syöminen Boliviassa, biisonin hyödyntäminen Kanadassa ja poron käyttäminen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä on kestävämpi käytäntö kuin kanan tai naudanlihan suosiminen", totesi poronlihantuottaja Blind Ingemas.

Etelä-Thaimaassa tehdyssä tutkimuksessa alueelta löydettiin yli sata riisilajiketta, mutta vain 50:ttä niistä viljellään nykyisin. "Olemme pieni ja köyhä yhteisö. Kasvatamme riisiä henkemme pitimeksi ja jonkun verran myyntiin. Emme kilpaile tavanomaisesti viljeltyjen tuotteiden kanssa, vaan yritämme vain tehdä parhaamme. Me välitämme ympäristöstä, emmekä käytä kemikaaleja", perinteisiä riisilajikkeita viljelevä Avaiporn Suthonthannyakon Thaimaasta kertoi.

Torinossa oli paikalla oli myös edustajia "ravintoketjun" toisesta päästä eli kokkeja. "Me levitämme tietoa perinteisistä esikolumbiaanisen ajan resepteistä ja kotoperäisistä tuotteista kuten maissista ja Andien perunoista", perinneruokakokki Alejandra Garcia Argentiinasta kertoi.

"Globalisaation takia suuri osa tästä tiedosta katoaa. Emme enää osaa tehdä sellaisia ruokia, joita isoäitimme keittiöissään valmistivat."

 

Lokakuun 20.-23. päivä pidetyn Terra Madre -kokouksen järjestäjänä oli Slow Food USA -organisaatio, jonka tavoitteena on edistää ekologisesti järkevää ruokatuotantoa. Kokousta tuki myös YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO).

Lisää tietoa aiheesta

Slow Food USA: Terra Madre