Uutinen

Pentti Arajärvi ja Kirsi Piha Reilun kaupan lähettiläiksi

Tohtori Pentti Arajärvi ja kirjoittaja-kolumnisti Kirsi Piha ovat Suomen uudet Reilun kaupan lähettiläät. Vuosittain myönnettävä arvonimi annettiin nyt toista kertaa.
Sanna Autere
26.10.2007
Sanna Autere

071025sautere_reilunkaupan_lahettilaatReilun kaupan edistämisyhdistyksen puheenjohtaja Maj-Len Remahl kukitti uudet lähettiläät Pentti Arajärven ja Kirsi Pihan reilun kaupan ruusuilla.

"Reilun kaupan tulokset ovat konkreettisia. Ihmiset voivat parantaa elinolojaan itse, oman työnsä kautta. On hienoa olla omalta osaltaan edistämässä tällaista toimintaa", tohtori Pentti Arajärvi totesi vastaanottaessaan arvonimen torstaina 25. lokakuuta Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Arajärvi kertoo itse käyneensä Nicaraguassa reilun kaupan kahviviljelmällä ja vaikuttuneensa näkemästään. "Paikalliset vaikutukset kehitykselle ovat merkittäviä. Reilun kaupan järjestelmän kautta raha todella menee sinne, minne pitääkin."

Tuore Reilun kaupan lähettiläs on itsekin tottunut reilujen tuotteiden käyttäjä.

"Meillä Mäntyniemessä ja Presidentinlinnassa juodaan reilun kaupan kahvia koko ajan. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän vastaanotolla kaikille vieraille tarjotaan reilua kahvia", presidentin puoliso kertoo.

"Maailma paremmaksi – ostos kerrallaan"

Kirsi Pihan mielestä köyhyyden vähentäminen kaupan avulla on tehokas keino parantaa kehitysmaiden ihmisten elinoloja. "Vaikka koko maailmaa ei voikaan muuttaa kerralla, vaikutukset ovat merkittäviä niissä yhteisöissä, jotka ovat reilun kaupan piirissä."

Vastuun siirtäminen kuluttajille on Pihan mukaan hyvä asia. Sitä kautta ihmiset voivat herätä huomaamaan, että asiat voisivat olla paremminkin.

"Yksittäisen ihmisen vaikuttamismahdollisuudet voivat tuntua maailmanlaajuisten ongelmien edessä pieniltä, joten on tärkeää, että ihmisille tarjotaan konkreettisia vaikuttamiskeinoja. Reilu kauppa on erinomainen keino – jokainen voi muuttaa asioita paremmaksi ostos kerrallaan", Kirsi Piha sanoo.

Reilu kauppa kasvussa

Kuluvan vuoden aikana reilun kaupan tuotteiden määrä Suomessa on kaksinkertaistunut. Valikoimaan kuuluu tällä hetkellä 300 tuotetta.

Kansainvälisesti reilun kaupan tuotteiden myynti kasvoi 40 prosenttia viime vuonna. Suomessa tuotteita myytiin kaupan arvossa mitaten 71 prosenttia edellisvuotta enemmän.

"Suomalaiset ovat henkeä kohden laskettuna neljänneksi ahkerimpia reilun kaupan tuotteiden kuluttajia maailmassa. Eettisille tuotteille on nyt kysyntää", toteaa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tuulia Syvänen.

Hänen mukaansa lähettiläiden valinnalla haluttiin monipuolistaa reilusta kaupasta vallitsevaa kuvaa. "Reilun kaupan tuotteita kuluttavat nuoret ja vanhat, miehet ja naiset, kaikista tuloluokista. Haluamme korostaa reiluja vaihtoehtoja myös laatutietoisille kuluttajille."

Reilun kaupan järjestelmästä hyötyviä tuottajia on 1,3 miljoonaa 60 eri kehitysmaassa. Perheenjäsenet mukaan lukien reilun kaupan järjestelmän piirissä on noin 7 miljoonaa ihmistä ja määrä kasvaa koko ajan.

"Ei almujen jakamista"

Suomen ensimmäiseksi Reilun kaupan lähettilääksi vuosi sitten valittu toimittaja ja kirjailija, entinen Yleisradion erikoiskirjeenvaihtaja Erkki Toivanen luovutti arvonimen seuraajilleen hyvillä mielin. Hän ehti vuoden aikana puhua reilun kaupan puolesta useissa keskustelutilaisuuksissa ja lehtikirjoituksissa.

Lähettiläsvuotensa jälkeen pysyvänä kunnialähettiläänä jatkavan Toivasen mukaan kaupan epätasa-arvo on kehityksen suurimpia esteitä.

"Nykyisellä maataloustukijärjestelmällä lyömme kehitysmaiden tuottajilta jalat alta. Monissa kehitysmaissa, esimerkiksi Karibianmeren Antilleilla, sokerintuottajat ovat joutuneet ahtaalle, kun Euroopassa tuotettua sokeria dumpataan heidän markkinoilleen", hän valittelee.

"Reilussa kaupassa ei ole kyse almujen jakamisesta tai omantunnon tyynnyttämisestä. Kuluttajina meillä on mahdollisuus tehdä päätöksiä, jotka ovat edullisia sekä meille itsellemme että sinne toiselle puolelle, tuottajille", Erkki Toivanen toteaa.

Reilun kaupan viikkoja vietetään 4.11. asti.

Lisää tietoa aiheesta