Uutinen

Pelastakaa Lapset vetoaa Afganistanin lasten auttamiseksi

Merja Saarikoski
2.10.2001

Pelastakaa Lapset vetoaa suomalaisiin lahjoittajiin Afganistanin lasten auttamiseksi. Lasten pelastaminen on välttämätöntä maan tulevaisuudelle ja jälleenrakentamiselle. Lasten hädänalainen tilanne on kuitenkin jäämässä vähäiselle huomiolle maata koettelevassa humanitaarisessa kriisissä. Pelastakaa Lapset valmistautuu irrottamaan Lasten Hätäapurahastostaan kaikki käytettävissä olevat varat lasten auttamiseksi ja vastaa näin kansainvälisen Pelastakaa Lapset -liikkeen vetoomukseen käynnistää historiansa suurin hätäapuoperaatio Afganistanissa ja sen lähialueilla.

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset on työskennellyt afgaanilasten auttamiseksi vuodesta 1985 Afganistanissa ja Pakistanissa. Syyskuun aikana humanitaarisen kriisin syvenemiseen vastattiin jakamalla ruokaa 150 000 hengelle Faryabin alueella ja 30 000 maan sisäiselle evakolle Mazar-I-Sharif-leirillä, jossa myös jaetaan suojia talvea varten 5 000 hengelle. Kansainvälisen Pelastakaa Lasten 160 paikallista työntekijää vahvistavat terveydenhuoltoa Kabulissa ja maan pohjoisosassa. Sekä Pakistanin pakolaisleireillä että Afganistanin sisällä vahvistetaan lastensuojelua ja lasten kouluttamista. Pohjois-Afganistanissa jatketaan lasten rokotusohjelmaa ja Kabulin sairaaloihin pyritään saamaan Pakistanista lääketäydennystä käynnissä olevaan lasten terveysohjelmaan.

Afganistania yli 20 vuotta koetellut sota ja viime vuosien kuivuus, joka on ollut pahin 30 vuoteen, on haavoittanut eniten alueen lapsia, joilla on heikoimmat edellytykset selviytyä pakolaisuudesta ja nälänhädästä. Jo ennen syyskuun kriisiä Afganistanin lapset ovat eläneet vailla lasten perusoikeuksia. Heiltä on puuttunut turva sodalta, riittävä ravinto, oikeus koulutukseen, elämään ja kehitykseen. Alueella yksi neljästä lapsesta kuolee ennen viiden vuoden ikää. Joka päivä neljä lasta loukkaantuu tai kuolee miinojen aiheuttamiin vammoihin. Sota on ajanut miljoonia evakkoon ja hajottanut perheet.


Pelastakaa Lapset vetoaa Afganistanin lasten auttamiseksi Lasten Hätäapurahaston kautta Merita 101730-210727 tai Keräyspuhelin 0700-0-4441 (50 mk + pvm), nettilahjoitus www.pela.fi.


Lisätietoja:

Pelastakaa Lapset
Tiedottaja Merja Saarikoski
Lapinrinne 2
00180 Helsinki
puh. (09) 4135 5400
GSM 040 535 8221

Kansalaistoiminnan johtaja Jouni Hemberg
GSM 040 588 1145