Uutinen

Pattaya puhdistuu ja pakkausverot tulevat Thaimaassa

Timo Kuronen
30.1.2001

Thaimaasta kiirii vaihteeksi myönteisiäkin ympäristöuutisia. Thaimaan tunnetuin ja kyseenalaistakin kuuluisuutta hankkinut aurinkoranta Pattaya on puhdistumassa. Vietnamin sodan aikana amerikkalaissotilaiden lepopaikkana toimineelle, Bangkokista reilut 100 km kaakkoon sijaitsevalle rannalle on vuosikymmenten aikana kasvanut turistikaupunki, jonka jätehuollon kehittäminen jäi retuperälle.

Kun turistit alkoivat 1990-luvun aikana kaikota Pattayan saastuneilta rannoilta, kaupungin päättäjät heräsivät viimein. Vuoden 2000 marraskuussa avattiin uusi ja ajanmukainen jätevedenpuhdistamo - sen tulokset alkavat jo näkyä.

Veden laatua seuraavan ympäristöviranomaisen mittauksen mukaan Pattayan rannan vedestä löytyi kolibakteereja viime joulukuussa enää 500 kpl 100 millilitraa kohti (todennäköisin lukema), kun vuonna 1993 niitä oli peräti 900 000 kpl 100 ml:ssa. Uintikelpoisuuden rajana pidetään tuhatta kolibakteeria sataa vesimillilitraa kohti.

Vuonna 1995 Pattayan hotellit ja muu asujaimisto tuottivat jätevettä 35 000 kuutiometriä vuorokaudessa, mutta vuonna 1990 rakennettu ensimmäinen puhdistamo kykeni vain 13 000 kuution päivätyöhön. Loput menivät puhdistamatta mereen. Rannan tilaa kuvaamaan painettu T-paita "Selvisin hengissä uinnistani Pattayalla" oli hitti ympäristöaktivistien ja jopa lomailijoiden keskuudessa.

Vaikka puhtaampi merivesi lienee kaikkien mieleen, ei kustannusten jako miellytä paikallisia asukkaita ja yrittäjiä. Heidän mukaansa valtion tulisi kantaa puhdistuksen taloudellinen taakka. Viranomaiset ovat päättäneet veloittaa jätevedestä kotitalouksien 2,5 bahtista (35 penniä) teollisuuden ja suurten hotellien 3,5 bahtiin (50 penniä) kuutiometriä kohti. Mainitut hinnat ovat Thaimaankin oloissa hyvin kohtuullisia. Lisäksi ne voivat ohjata veden kulutusta säästeliäämpään suuntaan.

Toinen myönteinen ympäristöuutinen on samaisen jäte- ja saasteviranomaisen uusi ehdotus pakkausverojen käyttöönotosta vuoden 2002 alusta lukien. Pakkausvero koskisi viittä eri materiaalia: pahvia, muovia, lasia, metallia ja alumiinia. Vero laskettaisiin materiaalin painon mukaan ja se vaihtelisi 0,80 bahtista (reilut 10 penniä) pahvikilolta aina viiteen bahtiin (73 p) vaahtomuovikiloa kohti. Lisäksi olutpulloista kannettaisiin yhden bahtin sekä muovisista ostoskasseista 0,8 bahtin vero kappaleelta.

Pakkausveron maksajaksi joutuisi teollisuus, jonka ympäristötietoisuutta ja -vastuuta suunnitelluilla toimilla pyritään nostamaan. Pakkausteollisuus vastustaa verosuunnitelmia tiukasti, vedoten talouslaman tuomiin ongelmiin. Teollisuuspiirien mukaan lasku siirtyisi suoraan kuluttajille ja tämä voisi tuoda huonoa mainetta ympäristöviranomaisille.

Kuluttajien maksettavaksi tai ei, pakkausten määrän vähentämiseen tai kierrättämiseen Thaimaassa on todellista tarvetta. Varsinkin muovipussien ja muu muovikääreiden käyttö on aivan holtitonta - vahva petrokemian teollisuus on ollut yksi Thaimaan teollistumisen kulmakivistä. Maksaminen kauppakasseista ja lasipulloista nostaisi kysyntää kierrätystä ja uusia hajoavia materiaaleja kohtaan sekä lievittäisi syrjäisimpiinkin vuoristokyliin ulottuvaa roskaantumista.