Itävallan Attac ja Corporate Europe Observatory (CEO) aloittivat EU-parlamentin kuulemisten käynnistyessä kampanjan, jossa esitellään komissaariehdokkaiden yhteyksiä muun muassa suuryrityksiin.
Kuva:
CEO:n verkkosivut
Uutinen

Parlamentti ei niele ilmasto- ja energiakomissaariehdokkaan öljykytkyjä

Euroopan parlamentti lykkäsi uuden ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañeten nimitystä, koska hänen yhteytensä öljyteollisuuteen arveluttavat. Myös järjestöt kritisoivat Cañeten sopivuutta tehtävään.
Sanna Jäppinen
3.10.2014

Jutun loppuun on lisätty päivitys 13.10.

Euroopan unionin uuden komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimesi syyskuussa ilmasto- ja energiakomissaariehdokkaaksi espanjalaisen Miguel Arias Cañeten.

Pitkäaikainen europarlamentaarikko ja Espanjan entinen maatalous- ja ympäristöministeri on ristiriitainen hahmo, joka herätti eurovaalikampanjan yhteydessä kansainvälistäkin huomiota seksistisillä puheillaan. Cañete ilmoitti tv-haastattelussa, että naisen kanssa väittely on haastavaa, koska hän ei voi vapaasti käyttää ylivertaista miehistä älyään joutumatta leimatuksi machoksi.

Konservatiivista kansanpuoluetta (Partido Popular) edustavan Cañeten poliittinen jääviys on kyseenalaistettu useaan otteeseen, muun muassa Espanjan rantojen rakentamista säätelevän lain yhteydessä sekä maatalousasioissa vaimon vahvojen maatalouskytkösten takia, kirjoitetaan Corporate Europe Observatoryn (CEO) verkkosivuilla. CEO seuraa suuryritysten ja niiden lobbarien vaikutusta EU-politiikkaan.

Suurin ongelma ilmasto- ja energiakomissaarin tehtävän kannalta on Cañeten likeinen yhteys öljyteollisuuteen: hän omisti aiemmin osakkeita kahdessakin öljynvarastointiyhtiössä, mutta myi ne tultuaan komissaariehdokkaaksi. Hän myös toimi molempien yritysten hallituksen puheenjohtajana vuoteen 2012 asti. Sekä Cañeten lanko ja poika jatkavat edelleen yritysten johdossa.

Kytkökset esillä parlamentissa

Ennen lopullista nimeämistä komissaariehdokkaat käyvät Euroopan parlamentin kuulemisessa. Jos joku komissaareista ei kelpaa parlamentille, hän saattaa vielä joutua vaihtoon.

Cañeten kuuleminen tapahtui 1. lokakuuta, ja paikalla olivat parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta sekä ympäristövaliokunta. 

Odotetusti Cañete kielsi parlamentissa mahdolliset eturistiriidat, mutta europarlamentaarikot ilmoittivat lykkäävänsä päätöstään ehdokkaan sopivuudesta ensi viikolle ja kutsuvansa hänet vielä uudelleen paikalle lisäkysymyksiä varten. Viimeinen komissaariehdokkaiden kuuleminen pidetään tiistaina 7. lokakuuta, jolloin mukana on muun muassa Jyrki Katainen.

Järjestöt: Miten komissio sitoutuu ilmastotoimiin?

Cañeten nimitystä vastustavaan nettivetoomukseen Avaaz.orgissa oli saatu ennen kuulemista allekirjoituksia vajaa 300 000, ja vetoomus toimitettiin europarlamentaarikoille. Lokakuun 3. päivään mennessä allekirjoituksia on kertynyt jo lähes 425 000.

"Öljyparoni, jonka perheen omaisuus on fossiilisissa polttoaineissa, on yksinkertaisesti väärä mies tehtävään", arvioi Avaazin kampanjajohtaja Luis Morago Euractiv.com-verkkosivuilla.

CAN Europe -ilmastoverkoston johtaja Wendel Trio muistuttaa, että päädytäänpä Cañeten jääviyden suhteen lain edessä mihin tahansa tulkintaan, ei hän tule pääsemään irti imagostaan.

"Jos Juncker aikoo tosissaan taistella ilmastonmuutosta vastaan, hänen täytyy nimittää komissaari, joka on valmis kunnianhimoisempiin ilmastotoimiin ja haastamaan jäsenvaltioita nykyisiä lupauksia pidemmälle", Trio arvioi.

"Tarvitsemme komissaarin, joka edustaa hallitusta, jolla on näyttöä edistyksellisistä ilmastotoimista."

* * *

PÄIVITYS 13.10. Parlamentti hyväksyi lisäkuulemisten jälkeen 9.10. Cañeten uudeksi ilmasto- ja energiakomissaariksi.