Uutinen

Pariisin klubin neuvottelut heinäkuussa Lusakassa

Tiina-Maria Levamo
12.6.2000

Kansalaisyhteiskunta on ottanut haasteella vastaan ensimmäistä kertaa Sambiassa heinäkuun 16.-19. päivänä pidettävät kansainvälisten rahoittajien ja Sambian hallituksen väliset Pariisin klubin neuvottelut. Haastetta riittääkin kylliksi, niin kansalaisyhteiskunnalle kuin hallituksellekin: neuvotteluissa kiinnitetään nimittäin tänä vuonna erityisesti huomiota hyvään hallintoon ja korruptioon. Molemmat sattuvat olemaan nykyisen Sambian hallituksen akilleenkantapäitä.

Vielä viime vuotisten neuvottelujen yhteydessä Pariisissa monet rahoittajamaat pitivät mahdottomana ja tarpeettomanakin, että neuvottelut käytäisiin Sambiassa. Nyt nähdään kuitenkin, että neuvotteluihin saadaan syvyyttä, kun muun muassa sambialaista osallistujakuntaa saadaan laajennettua.

Sambian johto on kuitenkin enimmäkseen ollut viime aikoina huolissaan siitä, että paakaupungissa Lusakassa puhkeaa neuvottelujen alla mielensosoitusaalto. Siksi se yritti vielä viimeiseen asti järjestää kokouksen joko Livingstoneen tai syrjäiseen South Luangwan kansallispuistoon Itä-Sambiaan.

Sambian johdon omista pelkotiloista kertoo myös se, että valtion omistamissa lehdissä on varoiteltu kansalaisjärjestöjä ja oppositiota aiheuttamasta kaaosta kokouksen aikana.

Tiina-Maria Levamo tiedottaja KEPA Sambia