Uutinen

Pankkikriisin selvittely alkoi Dominikaanisessa tasavallassa

Maan historian suurimman petoksen muodollinen selvittely on alkanut Dominikaanisessa tasavallassa. Ensimmäiset viralliset syytteet on jaettu ja jutun päätekijöitä on vangittu.
Kent Wilska
21.5.2003

Maan toiseksi suurimman liikepankin Banco Intercontinentalin (Baninter) johdon toteuttama laajamittainen huijaus tuli julkisuuteen viime viikolla. Baninter käytti kahta erillistä kirjanpitoa rikollisen toimintansa peittämiseksi yli 10 vuotta.

Arviot Baninterin velkojen kattamiseksi tarvittavista varoista vaihtelevat suuresti. Viranomaiset ovat julkistaneet summia 20 ja 55 miljardin peson välillä (ylin arvio vastaa nykykurssilla noin 2,2 miljardia dollaria). Maan keskeisin yrittäjäjärjestö CONEP (El Consejo Nacional de la Empresa Privada) pelkää summan olevan lähellä maan vuosibudjettia, joka oli noin 67 miljardia pesoa vuonna 2002. Tuollaista ylimääräistä rahasummaa ei löydy helposti. CONEP sanookin petoksen kiinnittävän maan tulevaisuuden yli kymmeneksi vuodeksi.

Viranomaiset yrittävät estää Baninterin aiheuttamien vaikeuksien laajenemisen yleiseksi talouskriisiksi. Tilanne saattaa varsin helposti johtaa hintojen nousuun, valuutan heikkenemiseen ja tuotannon supistumiseen. Tämä puolestaan johtaisi työttömyyden ja köyhyyden kasvuun.

Viranomaisten toimet herättävät epäilyjäViranomaiset ovat ottaneet haltuunsa pankkiryhmän omaisuutta, johon kuuluu mm. Listín Diario sanomalehti sekä uutiskanava RNN. Keskuspankki on ilmoittanut myyvänsä Baninterin omaisuutta kattaakseen sen velat. Monet toimittajat pelkäävät lehdistövapauden kärsivän viranomaisten valvoessa pankkiryhmän omistamia tiedotusvälineitä.

Myös keskuspankin lainopillisesti tulkinnanvaraiset menettelytavat tapauksen selvittelyssä ovat herättäneet paljon vastalauseita. Yrittäjäjärjestö CONEP vaatii niinikään selvitystä huhuun, jonka mukaan Baninterin epäiltyjen kuulusteluja johtavaa tuomaria itseään vastaan on vireillä pari korruptiosyytöstä.

Monet myös ihmettelevät miksi petos tuli vasta nyt julkisuuteen, vaikka viranomaisilla olisi pitänyt olla syytä epäillä jotain jo kuukausia sitten. Tapauksen paljastumisen ajankohta sattui varsin sopivasti hallituspuolueelle, jonka rivit olivat juuri revenneet kahtia presidentin uudelleenvalintaan liittyvien kiistojen seurauksena. Hallituksen pelätään käyttävän tapausta omien poliittisten tavoitteiden edistämiseksi.

Baninterin lonkerot ulottuvat syvälleBaninteriin talletetuista varoista on maksettu vuosikausia lahjoituksia poliitikoille yli puoluerajojen. Hallitus tosin korostaa nyt vain oppositiojohtajille tehtyjä maksuja. Näyttää kuitenkin siltä, että myös parin viimeaikaisen hallitusta ravistelleen korruptioskandaalin jäljet saattavat johtaa Baninterin ovelle. Hallituksen kannalta on myös noloa, että Baninterin pääomistaja, nyt vangittu Ramón Báez Figueroa on presidentti Hipólito Mejían perhetuttu. Usea huippupoliittikko on jo lehtitietojen mukaan käynyt Báez Figueroan puheilla vankilassa.

Korruptio on tunnustettu vakavaksi ongelmaksi Dominikaanisessa tasavallassa. Eräänä esteenä korruption kitkemiseen on ollut poliitikkojen haluttomuus puuttua asiaan. Kukaan ei halua puhua, koska pelkää myös omien hämäräpuuhiensa paljastuvan. Päivänvaloon saattaa tulla vielä useita paljastuksia nyt, kun kirjoittamaton "vaikenemisenlaki" on rikottu.