Uutinen

Palmuöljy-yhtiö riisinviljelijäksi Malesiassa

Maailman suurin palmuöljyn tuottaja perustelee päätöstä sillä, että ruuasta on tullut kaikista tärkein tuote.
Eeva Eronen
18.6.2008

Malesialainen palmuöljy-yhtiö on päättänyt aloittaa riisin viljelyn. Riisi tuotetaan kotimaan markkinoille, ja sen on tarkoitus helpottaa nousevien hintojen kanssa kamppailevia malesialaisia. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Maailman suurin palmuöljyn tuottaja Sime Darby aikoo istuttaa riisiä noin 17 000 eekkerin eli vajaan 7000 hehtaarin alueelle Borneon saarelle. Myös Malesian hallitus on kaavaillut riisin viljelyä samaisella Sarawakin alueella.

Malesia tuo maahan enemmän kuin viidenneksen maassa syödystä riisistä, ja sen ennätyskorkeat maailmanmarkkinahinnat huolestuttavat malesialaisia.

BBC ei kerro, mihin hintaan Sime Darby aikoo tuottamansa riisin malesialaisille kaupata. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Musa Hitam perustelee päätöstä sillä, että ruuasta on tullut kaikista tärkein tuote - on siis aika palata perusasioihin.

Indonesia on yksi palmuöljyn tuotannon suurvalloista. Palmuöljyn tuotantoon erikoistuneita yhtiöitä taas on syytelty niiden osallisuudesta ruuan hintojen nousuun, sillä energiakasvien tuotanto vie esimerkiksi tilaa ruuan tuotannolta.

 

Lisää tietoa aiheesta