Uutinen

Palestiinalaiset pakenevat kyberavaruuteen

Ben Lynfield
23.4.2001

(IPS - Gaza) Kuunneltuaan läpi yön Israelin panssarivaunujen tulitusta kotikaupunkinsa Khan Yunisin palestiinalaiskohteisiin Hazem Arkub on valmis päivittäiseen pakoretkeensä kyberavaruuteen. "Minä en voi hyvin", 23-vuotias Arkub tunnustaa odotellessaan tietokoneen vapautumista vaatimattomassa Gift Palace -nettikahvilassa.

Islamilaisessa yliopistossa opiskeleva Arkub ei voi lähteä ahtaasti asutetulta Gazan alueelta sen vuoksi, että Israel rajoittaa matkustamista. Sitä on jatkunut vuosia, mutta viime syyskuun lopulla israelilaiset tiukensivat sotilaallisen miehityksensä eräänlaiseksi piiritystilaksi. Näin vastattiin palestiinalaisten aloittamaan uuteen kansannousuun.

Arkub ei ole voinut matkustaa enää edes Gazan alueella sen jälkeen, kun palestiinalaiset hyökkäsivät Khan Yanisin lähellä juutalaisia siirtokuntia vastaan. Israelin asettamat esteet eivät kuitenkaan toimi internetissä. Siitä palestiinalaiset ovat hyvin selvillä. "Tietokoneesta on minulle apua. Internetissä maailma on auki", Arkub sanoo ennen kuin lähettää viestin ystävilleen Arabiemiirikuntien liittoon. "Olisi silti aivan toista nähdä ihmisiä", Arkub korostaa. Hänen veljensä asuu kahden tunnin ajomatkan päässä Länsirannalla, mutta matkustusrajoitusten vuoksi veljekset eivät ole tavanneet toisiaan kahdeksaan kuukauteen.

Israel perustelee kieltoja tarpeella huolehtia sekä siirtokunnissa asuvien juutalaisten että Israelissa elävien kansalaistensa turvallisuudesta. Palestiinalaiset ovat hyökänneet myös jälkimmäisiä vastaan. Se ei ole kuitenkaan estänyt palestiinalaisia ja ulkomaisia tarkkailijoita leimaamasta rajoituksia kollektiiviseksi rangaistukseksi.

Taloudellisesti rajoitukset ovat olleet tuhoisia, koska ihmiset eivät ole voineet käydä töissä. Perheet ovat köyhtyneet yhä pahemmin. Palestiinalaiset terveysasiantuntijat sanovat, että matkustuskiellot vahingoittavat palestiinalaisnuoria myös henkisesti.

"Ihmiset tuntevat itsensä tukahdutetuiksi ja kyvyttömiksi tekemään mitään, kun he eivät voi edes pistäytyä haluamissaan paikoissa", Palestiinan lääketieteellisen avun komiteoiden johtaja Mustafa Barghouthi selittää. Hänen mukaansa moni nuori kanavoi energiaansa vapaaehtoistyöhön. Erään vaihtoehdon tarjoavat hänen järjestönsä ensiapuryhmät.

Nettikahviloissa, kuten Gift Palacessa ja naapuruston viidessä muussa verkkoyhteyden tarjoavassa keskuksessa, nuorekasta energiaa käytetään luomaan virtuaalinen todellisuus.

"Turvaudumme tietokoneisiin paetaksemme oman elämämme kurjuutta. Surfailemme, matkustelemme ja luomme uusia kontakteja netin avulla", PR-työtä tekevä Islam Abdu perustelee.

Tietokoneista on tullut myös Israelin vastaisen kansannousun välineitä. Chateissa opiskelijat kertovat ulkomaille palestiinalaisten asiasta. "On paljon ihmisiä, joilla ei ole realistista käsitystä tilanteestamme. Onneksi voimme välittää chateissa totuuden siitä, mitä täällä tapahtuu", tietokonealaa opiskeleva Ra'ed Ferwana sanoo.

Amani Saqqa, opiskelija hänkin, teki aiemmin tietoverkon avulla tutkimustyötä, mutta nyt hän keskittyy netissä "kertomaan totuuden" ulkomaalaisille.

Abdul-Aziz Abu Haya flirttaili hiljattain netissä nuoren palestiinalaisen naisen kanssa. Matkustusrajoitusten vuoksi he eivät ole kuitenkaan voineet tavata. Abu Haya, joka chateissa tunnetaan paremmin nimellä Friendly Man, pitää chattailua ulkomaalaisten kanssa usein turhauttavana.

"Tuntuu hyvältä, kun ihmisillä on tietoa kärsimyksistämme. Kumma kyllä monet ovat niistä kuitenkin täysin tietämättömiä, eivätkä he edes tiedä, mikä Palestiina on."

"Israelilaiset osallistuvat joukolla chatteihin ja aiheuttavat niissä ongelmia. He kiroavat niin minut kuin Jasser Arafatinkin ja ylipäätään palestiinalaiset", Abu Haya arvostelee.

"Eräs israelilainen ehdotti chatissa ystävyyttä ja naapuruutta. Vastasin hänelle, että se on mahdollista vasta sitten, kun Israel on vetäytynyt maastamme."

Helmikuussa 25-vuotias palestiinalainen Amina Najjar houkutteli nettiviestillään 17-vuotiaan israelilaisen Ofir Rachumin vierailemaan Länsirannalla. Rachum meni sinne, ja hänet ammuttiin kuoliaaksi. Verkkojulkaisu MSNBC.Com muuttui äskettäin arabien ja juutalaisten kahakoinnin areenaksi, kun Palestiinan ja Israelin kannattajat pommittivat saittia vuoden 2000 parhaan kuvan äänestyksessä. Palestiinalaiset kannattivat kuvaa, joka esitti Mohammad al-Durasta vähän ennen hänen kuolemaansa. Poika ja hänen isänsä joutuivat syyskuussa Gazan alueella keskelle tulitusta.

Israelin kannattajat äänestivät muiden kuvien puolesta koettaen vaimentaa palestiinalaisten saamaa sympatiavyöryä. Saitin pitäjä perui lopulta koko kilpailun sillä perusteella, että jotkut äänestivät useita kertoja. Nettikahvila Gift Palacessa 21-vuotias Shadhi Adam luonnehtii netissä luotuja suhteita piiritetyille gazalaisille ristiriitaisiksi. "Voimme olla yhteydessä kehen tahansa ja minne päin maailmaa tahansa. Se ei kuitenkaan lievennä paineitamme. Tunnen olevani kuin omaan kotiini teljetty vanki."

"Tietokoneet vain lisäävät paineita, koska tiedän, etten voi tavata ihmisiä. Voin lähettää pitkiä sähköisiä viestejä jollekin tytölle Jeniniin Länsirannalle, mutta tiedän, etten pääse tapaamaan häntä. Yhtä hyvin hän voisi asua Australiassa tai Amerikassa", Adam selittää.

(Inter Press Service)

Lisää IPS:n uutisia Maailma kylässä festivaalin kotisivulta:
www.kepa.fi/maailmakylassa