Uutinen

Pakkanen ei pidätellyt marssijoita

Arviolta viisitoista tuhatta ihmistä vastusti Irakin sotaa Helsingissä lauantaina. Marssi oli osa kansainvälistä mielenosoitusta, joka veti kaduille miljoonia ihmisiä 60 maailman maassa.
Eija Palosuo
15.2.2003

Sodanvastainen marssi Helsingissä (kuvaaja: Eija Palosuo)

"Ei iskua Irakiin!" huusivat kyltein ja megafonein varustautuneet mielenosoittajat marssiessaan satojen metrien pituisena kulkueena pitkin Mannerheimintietä ja Aleksanterinkatua lauantai-iltapäivänä. Kylttien sanoma oli selvä: "Vain rauha voi luoda oikeutta" - "Please have some sense" - "Ostakaa öljynne niin kuin muutkin". Presidentti Bush rinnastettiin kylteissä niin Hitleriin ja Staliniin kuin Saddamiin ja Pohjois-Korean Kim Jong-Iliiin.

"En muista milloin olisin viimeksi nähnyt tällaista ihmisjoukkoa - kyllä tämä on suurimpia mielenosoituksia, joita minä olen todistanut", kommentoi liikennettä ohjannut poliisi. "Ja liikkeellä on ihan tavallista kansaa, ei pelkästään aktivisteja."

Kulkue lähti liikkeelle Rautatientorilta, jossa puheenvuoroja käyttivät muun muassa europarlamentaarikko Matti Wuori sekä irakilaisia pakolaisia edustava Omar Bahaaldin. Marssi sujui rauhallisesti ja päättyi Yhdysvaltain suurlähetystön edustalle Kaivopuistoon, josta kylmän kangistama ihmisjoukko melko nopeasti alkoi hajaantua.

Marssijoiden joukossa olleet Sirpa, Marika ja Hanna eivät olleet osallistuneet mielenosoituksiin sitten rauhanmarssien 80-luvun alussa. "Tämä on poikkeuksellisen tärkeä asia. Ydinvoimastakin voi olla montaa mieltä, mutta sotaa ei voi kuin vastustaa", naiset kommentoivat.

Ei iskua Irakiin -ryhmästä on Suomessa kasvanut yli 30 järjestön laajapohjainen kansanliike. Mielenosoituksia järjestettiin Helsingin lisäksi Turussa, Tampereella, Nokialla, Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Joensuussa, Seinäjoella, Kuopiossa, Kemissä, Torniossa ja Maarianhaminassa.

Myös ulkomailla kansalaisjärjestöt kautta linjan ovat tuominneet Yhdysvaltain suunnitelmat hyökätä Irakiin laittomina, moraalittomina ja vaarallisina. Viikonlopun kuluessa sodanvastaisia marsseja järjestettiin yli 600 kaupungissa 60 maailman maassa. Varsinkin Lontoossa, Pariisissa, Roomassa, Berliinissä ja New Yorkissa kaduilla nähtiin miljoonia mielenosoittajia.