Uutinen

Paine ruokakriisin taltuttamiseksi kasvaa

Kehitysmaat nostivat ruokakriisin YK:n yleiskokouksen agendalle. Järjestön pääsihteeri Ban-Ki Moon vaatii länsimaita täyttämään avustuslupauksensa kriisistä kärsiville maille.
Olli Seuri
25.9.2008

Kehittyvien maiden johtajat vaativat YK:n yleiskokouksessa apua käynnissä olevaan ruokakriisiin. Ruuan hinnan nousu vaikuttaa köyhimpien maiden elinoloihin ja talouteen, mutta myös koko maailman talouskasvuun.

Madagaskarin presidentti Marc Ravalomanana sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan ruokakriisin aiheuttavan kehitysmaille lisähaasteen. Maiden oma maataloustuotanto ei riitä ruokkimaan koko kansaa, joten maat ovat yhä pahemmin riippuvaisia kansainvälisistä markkinoista.

Ravalomananan mukaan varsinkin Afrikan maiden on mahdotonta päästä irti köyhyyden kierteestä, jos hinnat pysyvät korkealla. Tärkeimpien ruokatarvikkeiden hinnat ovat lähes tuplaantuneet parin viimeisen vuoden aikana.

Uudenlaisia keinoja kaivataan

YK:n yleiskokouksessa keskusteltiin siitä, miten maat voisivat yltää vuodelle 2015 asetettuihin vuosituhattavoitteisiin. Afrikan maat toivovat, että osa ruoka-avusta korvattaisiin maatalousinvestoinneilla.

"Emme voi jatkaa 1900-luvun keinojen käyttämistä 2000-luvun entistä monitahoisempien ongelmien ratkaisemiseen. Nyt onkin kehitysyhteistyön mekanismien syvällisen uudistamisen aika", Senegalin presidentti Abdoulaye Wade sanoi YK:n uutispalvelun mukaan.

Ruokakriisi on paljastanut kaupan ja nykyisen maatalouspolitiikan ongelmat. Monissa kehittyvissä maissa ei ole vuosiin investoitu tarpeeksi maatalouteen. Lisäksi biopolttoaineiden kasvanut kysyntä ja sadonmenetykset ovat syventäneet ruoantuotannon ongelmia.

Talouskriisi ei saa kääntää huomiota pois

Afrikan Unionin puheenjohtaja ja Tansanian presidentti Jakaya Kikwete painotti kokouksessa ruokakriisin ja rahoitusmarkkinakriisin aiheuttavan todellisen syyn olla huolissaan.

"Tarvetta kokonaisvaltaiseen toimintaan tilanteen kääntämiseksi ei voi korostaa liikaa. Pyydämme kansainvälistä yhteisöä ja globaalin talouden keskeisiä maita toimimaan nopeasti. YK:n pitäisi ottaa tässä tilanteessa johto käsiinsä."

YK:n pääsihteeri Ban-Ki Moon patistikin rikkaita lahjoittajamaita täyttämään ruokakriisistä kärsivillä maille annetut lupaukset ruoka-avun lähettämisestä.

Lisää tietoa aiheesta