Uutinen

Oxfam: Urheiluyhtiöt hyväksikäyttävät työntekijöitään

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen lähestyessä Oxfam tuomitsee turnausta sponsoroivien yhtiöiden toiminnan Aasiassa. Myös Suomessa kampanjoidaan urheiluteollisuuden reilujen työolojen puolesta.
Janne Hukka
1.6.2006
Jalkapalloturnaus MK-festarilla (Kuva: Janne Hukka) "Reilu peli, samat säännöt" -kampanja käynnistyi Maailma kylässä -festarilla leikkimielisellä jalkapalloturnauksella.

Kansainvälisen Oxfam-kansalaisjärjestön mukaan urheiluvälineiden tuottajat katsovat tietoisesti sormiensa läpi alihankkijoiden harjoittamaa henkistä väkivaltaa työntekijöitä kohtaan. Järjestön uuden raportin mukaan yksikään suurista urheilutuotemerkeistä ei ole parantanut riittävästi työntekijöiden oikeusturvaa tai taannut riittävää järjestäytymisoikeutta.

"Työntekijöiden oikeus järjestäytyä ammattiliittoihin on keskeisessä osassa isojen muutosten aikaansaamiseksi teollisuudessa, mutta monet yhtiöt eivät yksinkertaisesti halua olla tässä pelissä mukana", sanoo raporttia laatimassa mukana ollut Oxfam Internationalin johtaja Kelly Dent.

"Offside!" -raportti seurasi 12 suurimman urheiluvälinemerkin toimintaa Aasian tehtaissa vuoden ajan. Raportin tekijöiden mukaan tuona aikana yksikään seurannassa mukana ollut yhtiö ei saanut työntekijöiden oikeusturvaa tyydyttävälle tasolle tai tehnyt huomattavia muutoksia heidän asemansa parantamiseksi.

Tämän lisäksi raportin laatijat totesivat alihankkijoiden käyttävän hyväkseen työntekijöiden heikkoa asemaa ilman moitteita itse emoyhtiöiltä. Suurin osa länsimaiden urheiluvälineitä valmistavista työntekijöistä on Aasian köyhältä maaseudulta tulevia naisia, ja heidän palkastaan on usein kiinni myös lasten ja koko perheen hyvinvointi.

Tehdastyöläisten mahdollisuudet parantaa työolosuhteitaan ovat hyvin rajatut, sillä ammattiliiton muodostaminen tai siihen liittyminen on usein työpaikan menettämisellä ja väkivallan uhalla kielletty.

Reilua peliä?

Myöskään työntekijöiden oikeusturva ei ole lainkaan taattu. Muun muassa välinevalmistaja FILA lakkautti 3 500 työntekijää työllistäneen kenkätehtaansa Indonesiassa ilman varoitusta tai rahallista korvausta työntekijöille. Yhtiö ei ole suostunut antamaan minkäänlaista selitystä tehtaan lakkauttamiselle, BBC raportoi.

Dentin mukaan tämänkaltaiset lomauttamiset lähettävät huolestuttavia viestejä välineiden tuottajille ja ruokkivat ilmapiiriä, jossa on hyväksyttävää rajoittaa kehitysmaiden työntekijöiden oikeuksia.

"Sekä kuluttajilla ja työntekijöillä on oikeus vaatia, että kansainväliset tuotemerkit ole mukana hyväksikäyttämässä ihmisiä", Dent lisää.

Myös Suomessa kampanjoidaan parhaillaan urheiluteollisuuden parempien työolosuhteiden puolesta kehitysmaissa. "Reilu peli, samat säännöt" -kampanjassa ovat mukana Reilun kaupan puolesta, Suomen palloliitto ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK.

Kaksivuotinen kampanja käynnistyi leikkimielisellä jalkapalloturnauksella Maailma kylässä -festivaalilla toukokuun lopussa, ja lisää tempauksia on luvassa kesätapahtumissa ympäri Suomea.

Lisää tietoa aiheesta