Uutinen

Oxfam: Mediajulkisuus nopeuttaa katastrofeihin reagointia

Luonnonmullistusten uhreiksi joutuneiden määrä on viime aikoina noussut huimasti, mutta hallitusten reagointi katastrofeihin on hidasta - ja usein riippuvaista mediajulkisuudesta, todetaan Oxfamin raportissa.
Sanna Jäppinen
17.10.2005

Humanitaarinen apu saapuu usein liian myöhään ja sen määrittävät pikemminkin näkyvyys mediassa tai poliittiset perusteet kuin avun tarve, todetaan Britannian Oxfamin raportissa 2005: Year of Disasters.

"Vuosi 2005 muistetaan katastrofien vuotena, ja siitä pitäisi myös oppia jotain", toteaa Greg Poley Oxfamin tiedotteessa. Samaan aikaan kun hallitukset vastasivat avokätisesti tsunamin seurauksiin ja näyttävät tekevän niin myös Aasian maanjäristyksen suhteen, ne käytännössä jättivät vähemmän näyttävät kriisit huomiotta esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Darfurissa, Malawissa ja Nigerissä.

"Nopean ja riittävän rahoituksen puute merkitsee sitä, että kymmenet miljoonat naiset, miehet ja lapset ympäri maailmaa kärsivät tarpeettomasti, ja joissain tapauksissa kyse on suorastaan kuolemantuomiosta", Poley sanoo.

Raportin mukaan vuosina 2000-2004 tapahtui keskimäärin vuosittain 55 prosenttia enemmän katastrofeja kuin edellisellä viisivuotiskaudella. Katastrofien uhreja oli jälkimmäisellä kaudella kolmannes enemmän kuin aiemmin. Kehitysmaissa uhrien määrä kaksinkertaistui, ja erityisen suurta kasvu oli Afrikassa.

Nykyistä paremman reagoinnin turvaamiseksi Oxfamin raportissa ehdotetaan, että YK:n alaisuuteen perustettaisiin miljardin dollarin suuruinen, nopean toiminnan mahdollistava rahasto. Vuonna 2004 YK:lla oli yli 1,3 miljardin dollarin vaje verrattuna humanitaarisiin avustuspyyntöihin.

Lisää tietoa aiheesta