Uutinen

Oxfam ja WWF: EU:n sokeripäätös köyhien maiden kustannuksella

EU:n maatalousministerit päättivät 24.11., että EU:n sisämarkkinoilla sokerin hintaa leikataan 36 prosenttia. Kansalaisjärjestöt arvostelevat päätöstä "pahimmaksi mahdolliseksi köyhien maiden ja ympäristön kannalta".
Sanna Jäppinen
28.11.2005

Maailman kauppajärjestö WTO on vaatinut EU:ta muuttamaan sokeripolitiikkaansa, sillä unioni dumppaa ylijäämäsokeriaan maailmanmarkkinoille vientitukien avulla. Perusteluna on myös aiempi sitoumus poistaa köyhimpien maiden (LDC-maat) sokerituonnilta tullit Kaikkea paitsi aseita -sopimuksen mukaisesti vuoteen 2009 mennessä.

Sokerin tuonnissa etusijalla ovat olleet Euroopan vanhat siirtomaat Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueella (AKT-maat), joista 16:lle EU on taannut tietyt tuontikiintiöt, joista on maksettu kolme kertaa maailmanmarkkinahintoja korkeampi hinta.

24. marraskuuta EU:n maatalousministerit päättivät muuttaa 40 vuotta voimassa ollutta järjestelmää leikkaamalla sokerin hintaa 36 prosentilla heinäkuusta 2006 lähtien.

Suuret kansainväliset järjestöt Oxfam Ja WWF kritisoivat  maatalousministerien päätöstä kovin sanoin. "Sokeripäätös tuhoaa teollisuudenaloja ja monen ihmisen elinkeinon, se ei takaa dumppaamisen loppumista ja sen myötä on petetty lupaus tarjota köyhimmille maille rajoittamaton pääsy EU:n markkinoille", järjestöt toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Köyhimpien maiden tuontia rajoitetaan

"Kehitysmaat uhrattiin, jotta Eurooppa pääsisi sopimukseen", toteaa Oxfam Internationalin johtaja Luis Morago. "Tämä on erityisen katkera isku nyt, kun huomion pitäisi olla Afrikassa ja Hongkongin WTO-neuvottelut ovat ovella – varsinkin kun EU näennäisesti ajaa kehitysnäkökulmaa."

Oxfamin ja WWF:n mukaan köyhimpien maiden asemaa tuontimarkkinoilla ei edistetä lupausten mukaan, sillä unionilla on oikeus rajoittaa LDC-maiden tuontia, jos se kasvaa yli 25 prosenttia vuodessa. Päätös ei myöskään takaa ylijäämäsokerin dumppauksen loppumista, sillä osa EU:n tuista ovat kytköksissä tuotantoon, ja tämä saattaa toimia edelleen kiihokkeena ylituotannolle.

"Päätös on huonoin mahdollinen. Useilla kehitysmailla olisi mahdollisuus tuottaa sokeria Euroopan vaatimien ympäristöstandardien mukaisesti, mutta tämä päätös kaivaa maata näiden näkymien alta", toteaa Adam Harrison WWF:stä.

"Jollei EU tue huomattavasti suuremmalla summalla sekä perinteisten tuottajamaiden että kaikkein köyhimpien maiden sopeutumista uuteen tilanteeseen, niitä odottaa ankea tulevaisuus."

Karibian mailta tiukkaa kritiikkiä

Aiemmin tuontikiintiöistä nauttineet Karibian alueen sokerituottajamaat kritisoivat EU:n päätöstä tiukasti. Ian McDonald Karibian sokerituottajaliitosta (Caribbean Sugar Association ) toteaa BBC:n uutisessa, että hinnanleikkaukset olivat "törkeitä" ja petos AKT-maiden sokerintuottajia kohtaan.

EU:n maatalouskomissaarin Mariann Fischer Boelin mukaan uusi sokeripolitiikka vastaa täysin WTO:n sääntöjä, ja hän uskoo päätöksen helpottavan hänen asemaansa ensi kuussa Hongkongissa pidettävässä WTO:n ministerikokouksessa, BBC kirjoittaa. Hongkongin neuvottelupöydissä Fischer Boel kohtaa Karibian alueen sokerintuottajat, jotka aikovat nostaa oman näkemyksensä esille.

Närää on aiheuttanut muun muassa se, että EU on tarjonnut AKT-maille uuden järjestelmän aiheuttamien tappioiden kompensoimiseksi 40 miljoonaa euroa, mutta eurooppalaisille tuottajille ja sokeriteollisuudelle luvattiin kipurahoiksi noin kuusi miljardia euroa, Reutersin uutisessa kerrotaan. Köyhimmille maille ei ole luvattu minkäänlaisia hyvityksiä, Oxfam ja WWF muistuttavat.

Lisää tietoa aiheesta