Uutinen

Oxfam: Humanitaarinen apu kovilla ilmastokriisissä

Oxfam muistutti G8-ympäristöministereille, että humanitaarisen avun järjestelmä ei kykene vastamaan ilmastonmuutoksen myötä huimasti kasvavan hätäavun tarpeeseen.
Sanna Jäppinen
23.4.2009

Kansainvälinen kehitysjärjestö Oxfam totesi Italiassa 22.-24. huhtikuuta kokoontuvien maailman vauraimpien maiden ja Venäjän ympäristöministerien kokouksen alla, että lähivuosina yhä useampi ihminen joutuu ilmastonmuutoksen aiheuttamien katastrofien uhriksi. Nykyinen humanitaarisen avun järjestelmä ei järjestön mukaan kykene vastamaan kasvavan hätäavun tarpeeseen.

"The Right to Survive" -raportin laskelmien mukaan vuonna 2015 ilmastokatastrofin uhreja on vuosittain keskimäärin 375 miljoonaa, kun vuonna 1980 määrä oli 133 miljoonaa vähemmän. Luvussa ei ole mukana sotien, maanjäristysten tai muiden katastrofien uhreja.

"Humanitaarista apua annetaan jo nyt useimmiten liian vähän ja liian myöhään eikä tarpeeksi hyvin. Suuri uhrien määrän lisääntyminen kaataa koko järjestelmän, jollei sitä uudisteta perusteellisesti niin, että apua tarvitsevat ihmiset asetetaan keskiöön", toteaa Oxfamin toiminnanjohtaja Jeremy Hobbs.

Rahaa lisää, päästöjä vähemmän

Paitsi ajattelutavan muutosta kaivataan konkreettista lisärahaa: ihmisten perustarpeet turvaavaan humanitaariseen apuun olisi satsattava vuosittain 42 miljardia dollaria lisää ja  ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävää kehitysapua tarvittaisiin vuosittain 50 miljoonaa dollaria lisää.

Ennen muuta köyhiä maita on autettava ennaltaehkäisevissä toimissa muun muassa hirmumyrskyjen suhteen - kuten on onnistuttu tekemään esimerkiksi Kuubassa, Mosambikissa ja Bangladeshissa.

Oxfamin mukaan ilmastonmuutosta voidaan estää kasvamasta katastrofaalisiin mittasuhteisiin vain, jos maailmanlaajuinen lämpötilan nousu pidetään alle kahdessa asteessa. Tämä puolestaan vaatii sitä, että teollisuusmaat leikkaavat vuoteen 2020 päästöjään 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta.

Ja päätös on saatava aikaan viimeistään joulukuisessa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa, Oxfam painottaa.

Lisää tietoa aiheesta