Uutinen

Oxfam: EU:n ilmastotarjous ryöstää huomisen köyhät

Ilmastorahat eivät saa olla pois kehitysyhteistyöstä, linjaa tunnettu kehitysjärjestö Oxfam.
Esa Salminen
11.9.2009

Kehitysjärjestö Oxfam tyrmää Euroopan komission esityksen siitä, että kehitysmaille annettava tuki ilmastonmuutokseen sopeutumiseen rahoitetaan olemassa olevista suunnitelmista kasvattaa kehitysapua kohti 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.

Oxfam on tiedotteensa mukaan tyytyväinen, että Euroopan unioni on aloitteellinen ja laittaa lukuja pöytään jo ennen joulukuun ilmastokokousta Kööpenhaminassa. EU on tarjonnut 15 miljardia vuodessa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, ja esittänyt että kokonaisuudessaan teollisuusmaat tukisivat kehittyviä maita 50 miljardilla eurolla vuosittain.

Oxfamia pöyristyttää ajatus siitä, että rahat olisivat pois kehitysavusta. Järjestön mukaan näin varat varastetaan köyhien maiden huomisen kouluilta ja sairaaloilta, jotta tänään voidaan torjua ilmastonmuutosta. Oxfamin mukaan on skandaali, että Eurooppa esittää tällaista, sillä se itse on maailman suurimpia saastuttajia.

"Varat ilmastonmuutoksen torjumiseen on tultava kehitysyhteistyörahojen lisäksi, ei niiden sisältä", linjasi Elise Ford, Oxfam Internationalin Euroopan johtaja tiedotteessaan 10. syyskuuta.

Lisää tietoa aiheesta