Uutinen

Ortegan vaalivoitto varmistui Nicaraguassa

Daniel Ortega on varmistunut Nicaraguan uudeksi presidentiksi. Kun sunnuntaisten vaalien äänistä oli laskettu 91,48 prosenttia Ortegan lopulliseksi äänisaaliiksi näytti tulevan 38 prosentin osuus äänistä.
Larissa Bruun
9.11.2006
Sandinistit juhlivat (Kuva: Larissa Bruun) Sandinistien kannattajat juhlivat vaalivoittoa. (Kuva: Larissa Bruun)

MANAGUA -- Vaalisunnuntain 5. marraskuuta ensimmäisistä julkaistuista arvioista lähtien Ortegaa on juhlittu ympäri maata puna-mustin ja vaaleanpunaisin sandinistilipuin, lopullisia tuloksia odotellessa.

Vaalivoittoon ensimmäiseltä kierrokselta riittää 35 prosenttia äänistä ja viiden prosenttiyksikön ero seuraavaksi tulleeseen ehdokkaaseen.

Ortegan haastajista liberaalien ALN:n Eduardo Montealegre olisi saamassa 29 prosentin äänisaaliin. Toisen liberaalipuolueen PLC:n José Rizolle menisi 26,21 prosenttia äänistä. Ortegan yhtenä etuna vaaleissa onkin pidetty nimenomaan vaalien alla kahteen kilpailevaan leiriin jakautunutta oikeistoa.

Myös sandinistit jakautuivat vaalien alla kahtia, mutta MRS:n eli uudistuneen sandinistiliikkeen Edmundo Jarquínin onnistui saamaan vain 6,44 prosentin kannatus. Viides presidenttiehdokas Vaihtoehto muutoksen puolesta -puolueen Eden Pastora saisi 0,27 prosentin äänisaaliin.

Vaaleissa Nicaragualle valittiin presidentti, varapresidentti, kansalliset parlamenttiedustajat ja edustajat Keski-Amerikan parlamenttiin Parlaceniin. Vaalit olivat 61-vuotiaan Daniel Ortegan neljäs peräkkäinen yritys palata presidentiksi, hänen oltuaan maan vaaleilla valittu presidentti vuosina 1985-1990.

Ortega johti maata vuosina 1979-1990, ensin vallankumousjohtajana Anastasio Somozan diktatuurin kaaduttua ja vuodesta 1985 eteenpäin vaalein valittuna presidenttinä. Neuvostoliiton tukemat vasemmistosandinistit olivat kylmän sodan aikana Yhdysvaltojen kauppasaarron kohteena ja kävivät sisällissotaa Yhdysvaltain tukemia contria vastaan.

Ortega lähettää rauhoittavia viestejä

Ortegan lämpimät suhteet Kuuban presidentti Fidel Castroon ja Venezuelan presidentti Hugo Chaveziin herättivät keskustelua vaalien alla. Yhdysvaltojen edustajat ottivat myös avoimesti kantaa vanhan vihollisensa paluuta vastaan.  

Ensimmäisissä vaalivoiton varmistumisen jälkeen antamissaan lausunnoissa imperialismin ja villin kapitalismin tuomitseva Ortega on kuitenkin korostanut pyrkivänsä ylläpitämään hyvät suhteet Yhdysvaltoihin päin.  

Ortega on myös pyrkinyt rauhoittamaan polarisoitua asetelmaa puhumalla vakauden, ulkomaisten sijoitusten ja yrittäjyyden puolesta. Ortega sanoi toivovansa yksityissektorin, sosiaalisektorin ja investoijien työskentelevän yhdessä työttömyyden kitkemiseksi.  

Sandinistien varapresidenttiehdokasvalintaa, Jaime Moralesia pidettiin myös vaalien alla merkkinä uusista tuulista. Morales oli 1980-luvulla Washingtonin tuella Ortegan sandinistihallintoa vastaan taistelleiden contrien johtaja ja tukija. Lisäksi Morales on myöhemmin ollut aktiivinen liberaalipoliitikko. Moralesin valintaa Ortegan rinnalle pidettiin siksi vaalien alla merkkinä pankki- ja yritysmaailmalle siitä, ettei Ortega suunnittele esimerkiksi radikaaleja kansallistamisprojekteja Bolivian tai Venezuelan mallia seuraten.

Ortega on kuitenkin ilmoittanut haluavansa, että hallituksella on jatkossa osuus maan kannalta tärkeissä yksityisyrityksissä.  

Sandinisteille enemmistö parlamentissa

Kahden puolueen - liberaalit-sandinistit - välisen asetelman hajottua vaalien alla on valta Nicaraguan 92-paikkaisessa parlamentissa myös jakautumassa perinteisten ja näiden riveistä irtautuneiden uuden puolueen kesken. Eden Pastoran Vaihtoehto muutoksen puolesta -puolue ei saanut tarpeeksi ääniä päästäkseen parlamenttiin.

Sandinisteille menisi viimeisten arvioiden mukaan parlamenttipaikoista 37,59 prosenttia, ALN:lle 26,72 prosenttia, PLC:lle 26,47 prosenttia ja MRS:lle 8,69 prosenttia. Tämä tarkoittaa, ettei yksikään puolue enää yksin muodosta enemmistöä parlamentissa, mitä pidetään positiivisena haasteena demokratialle ja sovintoa ja yhteistyötä vaalikampanjassaan korostaneelle Ortegalle.