Uutinen

Ortega nostattaa tunteita Nicaraguan vaalien alla

Kukaan viidestä presidenttiehdokkaasta ei mielipidekyselyjen mukaan saisi Nicaraguan vaaleissa 5.11. ensimmäisellä kierroksella voittoon vaadittavaa ääniosuutta. Viidettä kertaa ehdolla oleva sandinistien Daniel Ortega johtaa gallupeja 30 prosentin kannatuksella.
Larissa Bruun
18.10.2006

Nicaraguan vaalit 2006 (Kuva: Larissa Bruun)


IPADE-kansalaisjarjestonIPADE-kansalaisjärjestö kehottaa äänestämään vaaleissa. (Kuva: Larissa Bruun)

MANAGUA -- Marraskuun 5. päivä Nicaraguassa valitaan presidentti, varapresidentti, kansalliset parlamenttiedustajat ja edustajat Keski-Amerikan parlamenttiin Parlaceniin. Julkisuudessa vaaleista on kuitenkin muodostunut viiden presidenttiehdokkaan välinen taisto.

Nicaraguan perinteinen poliittinen kartta on vaalien alla muovautunut uudestaan kun sekä liberaalit että sandinistit ovat hajautuneet kahdeksi puolueeksi.

Mielipidekyselyissä johdossa on sandinistipuolueen Daniel Ortega. Ortega ei kuitenkaan näyttäisi saavaan ensimmäisen vaalikierroksen voittoon vaadittavaa 40 prosentin äänimäärää. Ortegan etuna on mielipidetutkimuksissa ollut juuri perinteisen vastustuksen eli liberaalien jakautuminen kahteen leiriin. Hänen noin 30 prosentin suosionsa on vakaa. Samanaikaisesti hän on kuitenkin saanut erityisesti Yhdysvaltain suurlähetystön vastaansa.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Paul Trivelli on muun muassa antanut ymmärtää Washingtonin uudelleenarvioivan tukensa Nicaragualle riippuen vaalien voittajasta. Myös Trivellin epäonnistuneet yritykset yhdistää liberaaliehdokkaat Ortegaa vastaan on tuomittu selkeänä puuttumisena Nicaraguan sisäpolitiikkaan.

Trivelli sanoo, ettei kyseessä ole mikään historiallinen kosto aiempaa sandinistivallankumousjohtajaa vastaan. Hänen mukaansa Ortegan vastustus liittyy liberaalipuolue PLC:n ja sandinistien 1990- ja 2000-luvuilla tekemiin puolueiden välisiin sopimuksiin, joita Trivelli kutsuu hitaan vallankaappauksen yritykseksi. Sopimusten on nähty lamaannuttaneen maan demokratiaa ja presidentti Enrique Bolañosin hallituksen toimintaa.

Sovintoa ja rauhaa

Sandinistit ovat valinneet vaalisloganikseen sovintoa ja yhtenäisyyttä korostavia lauseita: "Unida, Nicaragua triunfa" ja "En reconsiliación somos paz", jotka lupaavat yhdistyneen Nicaraguan voittoa sekä sovintoa ja rauhaa. Puolue onkin vaalien alla kalastanut ääniä myös perinteisen kannattajajoukon ulkopuolelta.

Ortegan varapresidenttiehdokkaana on Jaime Morales, jonka voisi olettaa olevan Ortegan perivihollinen - Morales oli Washingtonin tuella Ortegan sandinistihallintoa vastaan taistelleiden contrien johtaja ja tukija 1980-luvulla. Lisäksi Morales on myöhemmin ollut aktiivinen liberaalipoliitikko. Moralesin valintaa Ortegan rinnalle on pidetty merkkinä pankki- ja yritysmaailmalle siitä, ettei Ortega voittaessaan suunnittele esimerkiksi radikaaleja kansallistamisprojekteja.

Ortega on myös lyöttäytynyt yhteen katolisen kirkon kanssa. Lisäksi Nicaraguan Atlantinpuoleisen rannikon autonomisilla alueilla sisällissodan aikaisten vihollisten välille on syntynyt poliittinen liittouma: Ortega solmi vaaliallianssin entisen verivihollisensa, 1980-luvulla miskitointiaanien vastarintaa johtaneen intiaanipuolue Yataman johtajan Brooklyn Riveran kanssa.

Osapuolten välisen sopimuksen mukaan liittouma takaa voittaessaan etnisten ryhmien osallistumisen kansallisella tasolla, työskentelee autonomisten alueiden kehityksen puolesta ja korjaa itsehallintolakiin liittyviä ongelmia.

Presidentin lähipiiriä ehdolla

Yhdysvaltain ja nykyisen presidentti Enrique Bolañosin suosima ehdokas on liberaalipuolue ALN-PC:n Eduardo Montealegre. Montealegre on ollut valtiovarainministeri nykyisen presidentin ja tämän edeltäjän hallituksissa. Montealegre on kampanjassaan ottanut erityisesti etäisyyttä liberaalipuolue PLC:n ja sandinistien välisiin sopimuksiin.

Montealegre on vaalien alla joutunut puolustamaan osallisuuttaan Nicaraguan vuoden 2000 pankkikonkursseissa, joiden tuloksena maahan syntyi 400 miljoonan dollarin sisäinen velka. Erityisesti sandinistit ovat kampanjoinnissaan tuoneet esiin Montealegren osallisuutta tapahtumiin, kun taas Montealegren tv-mainokset pelottelevat kuvilla 1980-luvun sandinisti-Nicaraguasta ja sisällissodasta. Montealegren kannatus on viimeksi julkaistuissa mittauksissa ollut 26,4 prosenttia.

Sandinistipuolueesta irronnut MRS eli uudistunut sandinistiliike on sandinisteista etäisyyttä ottaneiden puolue, jonka rivit ovat Montealegren tapaan tuominneet liberaalipuolue PLC:n ja sandinistien väliset "likaiset sopimukset". Puolueen presidenttiehdokas on Edmundo Jarquín. Puolueen kannatus on viimeisten gallupien mukaan noin 15,9 prosenttia.

Liberaalipuolue PLC:n ehdokas José Rizo oli nykyisen presidentti Bolañosin varapresidentti, kunnes hän erosi tehtävästään voidakseen asettua ehdolle vaaleissa. Rizon kannatus on noin 16,3 prosenttia. Edén Pastoran Vaihtoehto muutoksen puolesta -puolueen kannatus on alle prosentin tasoa.

Energiapula vaaliaseena

Nicaraguaa on vaaleja edeltäneet kuukaudet vaivannut energiapula. Syynä on energian jakelusta vastuussa olevan espanjalaisomisteisen Unión Fenosan ajautuminen noin neljä vuotta sektorin yksityistämisen jälkeen likviditeettikriisiin. Kriisin seurauksena maassa on saatu protestien siivittämänä tottua pahimmillaan parista tunnista jopa kahdettatoista tuntia kestäviin päivittäisiin sähkökatkoksiin. Nicaraguassa noin 80 prosenttia sähköstä tuotetaan öljypohjaisista polttoaineista.

Ortegan on nähty voivan hyötyä kriisistä, sillä hän puhuu yksityistämisiä vastaan. Lisäksi viime viikolla Venezuelasta saapui Ortegan ja Venezuelan presidentti Chavezin sopimuksesta ensimmäinen 80 000 gallonan (302 800 litran) polttoainelähetys maahan. Lasti oli alun perin sovittu sandinistivetoisten kuntien käyttöön, mutta Ortega lupasi sen energiakriisin lievittämiseksi. Hallituksen mukaan kyseinen polttoainemäärä olisi kuitenkin riittänyt pitämään Las Brisasin generaattorin - jonne lasti oli määrä toimittaa - toiminnassa yhden päivän ajan.

Äänestäjille tuskin jää epäselväksi, että halpaa polttoainetta virtaisi Chavezin Venezuelasta Ortegan Nicaraguaan päin. Muut puolueet ovat tuominneet halvan öljyn tuomisen maahan Venezuelan puuttumisena vaaleihin Ortegan hyväksi.

Hallitus ja energiasektori ovat luvanneet tehdä parhaansa sähköjen varmistamiseksi vaalipäivänä 5. marraskuuta.

Viime hetken takinkäännöt mahdollisia

Näyttää epätodennäköiseltä, että kukaan presidenttitehdokkaista saisi ensimmäisellä kierroksella vaalivoittoon vaadittavat 40 prosenttia äänistä. Myös 35 prosenttia riittää voittoon, jos ero seuraavaksi tulleeseen ehdokkaaseen on yli viisi prosenttiyksikköä. Tosin kannatuslukujen odotetaan vielä voivan muuttua paljon.

Perinteisesti Nicaraguassa on nähty viime hetken taktikointia tiettyä ehdokasta vastaan - erityisesti Ortegan vastustajien piirissä - eli oma ehdokas saatetaan viime metreillä vaihtaa vahvimmalta Ortegan vastustajalta vaikuttavaan ehdokkaaseen. Vuoden 1990, 1996 ja 2001 vaaleissa Ortega on hävinnyt liberaalipuolueille.