Uutinen

Opposition ja hallituksen jäsen Kennedy Shepande: "valitsen molemmat"

Sambian presidentti Levy Mwanawasa on sekoittanut maan oppositiopuolueiden rivit tarjoamalla useille opposition kansanedustajille ministerinpaikkoja.
Janne Sivonen
14.2.2003

Oppositiopuolueet kieltäytyivät jyrkästi ministerinpaikoista, mutta yksittäiset opposition kansanedustajat eivät torjuneet presidentin tarjoamaa vihreää oksaa suoralta kädeltä.

Tarjouksen saaneilla kansanedustajilla on ollut edessään vaikea valinta: ministeriys merkitsisi arvostetumpaa asemaa ja taloudellisia etuja, mutta oppositiopuolueet ovat uhanneet hallituksen riveihin loikkaavia kansanedustajia puolueesta erottamisella. Erottamisen jälkeen kansanedustajat joutuisivat kilpailemaan parlamenttipaikastaan täytevaaleissa ja häviäminen merkitsisi sekä kansanedustajan että ministerinpaikan menettämistä.

Kahdeksan opposition kansanedustajaa päätti ottaa riskin ja ryhtyä ministeriksi. Osa tuoreista ministereistä on kuitenkin päättänyt valita sekä hallituksen että opposition: esimerkiksi UPND-puolueen varapääsihteeri Kennedy Shepande aikoo edustaa hallituksessa itseään, mutta parlamentissa hän haluaa istua edelleen opposition riveissä.

Julkisten töiden ja hankintojen varaministeriksi nostettu Shepande on sanonut olevansa valmis riitauttamaan puolueesta erottamisensa aina korkeinta oikeutta myöten. Eräissä oppositiopuolueissa ministeriksi kohonnneet puoluetoverit halutaan pitää edelleen opposition riveissä, sillä erottamista seuraavat täytevaalit hävitessään myös oppositiopuolueet menettäisivät erotetun kansaedustajan parlamenttipaikan.

Tarjolla vain seremoniavirkojaHallitsevaa MMD-puoluetta edustava Masautso Lulanga ei näe oppositioministereiden kaksoisroolissa ristiriitaa: "Jos oppositiosta tuntuu siltä että asiat eivät mene oikeaan suuntaan, nyt heillä on mahdollisuus sanoa 'ei' sisäpiirissä", toteaa Lulanga Times of Zambia -lehdessä.

Ministerien vaikutusmahdollisuuksia rajoittaa kuitenkin se, että useimmat oppositiolle tarjotuista ministerinposteista ovat painoarvoltaan vähäisiä varaministerin paikkoja. Varaministerit eivät edes istu hallituksessa, ja virkaa pidetäänkin lähinnä seremoniallisena. Oppositiopuolueet katsovat, että varaministerien paikkojen tarjoaminen on röyhkeää poliittista lahjontaa, jonka ainoa tarkoitus on heikentää oppositiota.

Myös ministeriksi ryhtyneiden kansanedustajien moraali on kyseenalaistettu, sillä he ovat oppositiopuolueiden edustajina haastaneet hallituksen oikeuteen reilun vuoden takaisiin vaaleihin liittyvistä epärehellisyyksistä. Oppositioministerit istuvat siten hallituksessa, jonka he ovat itse julistaneet oikeudessa laittomaksi.

Politiikan tarkkailijoiden mukaan oppositiolle tarjotut ministerinpaikat ovat yksi osoitus lisää siitä, että hallitseva puolue MMD (Movement for Multiparty Democracy) pyrkii tuhoamaan oppositiopuolueet ja palauttamaan Sambian takaisin yksipuoluejärjestelmään.

Vihollinen oppositiossaMaan parlamentaarista järjestelmää ravistelevan kriisin taustalla voidaan nähdä myös länsimaisen demokratiamallin istuttaminen sellaisenaan aivan erilaiseen kulttuuriympäristöön. "Useimmissa sambialaisissa kielissä oppositio-sanaa ei ole, ja sen tilalla käytetään vihollista merkitsevää sanaa", kertoo Sambian historiaan ja politiikkaan perehtynyt tutkija John Chileshe. "Oppositiopuolueet eivät siten koe tehtäväkseen ohjata hallitusta toteuttamaan parempaa politiikkaa. Niiden ainoa tehtävä on hallituksen kaataminen - riippumatta siitä, toteuttaako hallituksen politiikka opposition toiveita vai ei."

Sambiassa hallituksen ja opposition kilpailussa ei ole Chileshen mukaan kysymys ideologista eroista vaan henkilökohtaisista suhteista. "Puolueiden ohjelmat ovat keskenään lähes identtisiä, ja siksi oppositiopuolueiden edustajien on varsin helppo loikata hallitukseen", toteaa Chilesehe.

Opposition epäselvästä roolista on kiistelty Sambiassa viime viikkoina laajemminkin. Yksi osoitus tästä on presidentti Levy Mwanawazan yritys tehdä päätöksiä oppositiota koskevissa asioissa: presidentti ilmoitti uuden hallituksen nimittäessään myös sen, kenet hän on valinnut opposition viralliseksi johtajaksi.