Uutinen

Oppositiojohtaja Suu Kyi täyttää 60 Burman juntan vankina

Näyttää siltä, että Nobel-palkittu burmalainen oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi viettää 60-vuotissyntymäpäiväänsä 19. kesäkuuta kotiarestissa, mutta häntä muistetaan laajalti eri puolilla maailmaa.
Marwaan Macan-Markar
12.6.2005

IPS -- Aung San Suu Kyin vapauttamista vaativia mielenosoituksia kaavaillaan hänen merkkipäivänään Burman suurlähetystöjen edustalle ainakin Tokiossa, Soulissa, Delhissä, Lontoossa ja Washingtonissa.

Tukijat muistuttavat, että Suu Kyi on ainoa vangittuna oleva Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Toinen nobelisti, eteläafrikkalainen piispa Desmond Tutu, onkin julistanut, että "niin kauan kuin hän on pidätettynä, yksikään meistä ei ole todella vapaa".

"Burman sotilashallituksen on vaikea ohittaa kaikkialta tulvivia mielenilmaisuja. Eristyksestään huolimatta Suu Kyille virtaa valtavasti tukea ja solidaarisuutta", Debbie Stothard Alternative Asean Network on Burma -järjestöstä vakuuttaa. Hänen mukaansa ihmisoikeusjärjestöille on jo tullut tavaksi nostaa Burman poliittisten vankien ahdinko esiin Suu Kyin syntymäpäivänä.

Burman vankiloissa viruu lähes 1 300 poliittista vankia, joiden joukossa on kansanedustajia, kirjailijoita, buddhalaismunkkeja ja demokratialiikkeen aktivisteja.

Burman demokratiaa vaatinut kansannousu murskattiin verisesti 1988. Kevään 1990 vaaleissa Suu Kyin johtama Kansallinen demokratialiitto (NLD) sai äänivyöryn, mutta sotilasjuntta mitätöi tuloksen. Vuonna 1962 vallan anastanut sotilashallitus johtaa yhä maata rautaisin ottein.

Suu Kyi on ollut kotiarestissa yhteensä melkein kymmenen vuotta: ensin 1989-1995 ja uudelleen 2000-2002. Viimeisin, toukokuussa 2003 alkanut vankeus, on ollut kaikista ankarin. Hän ei ole saanut ottaa yhteyttä ulkomaisiin diplomaatteihin moneen kuukauteen. Myös kontaktit YK:n ja kansalaisjärjestöjen sekä oman NLD-puolueen edustajiin on kielletty. Jopa Suu Kyin perhelääkärin käyntejä on harvennettu rajusti, ja hän joutuu anomaan jokaiseen luvan maan johdolta.

"Hallitus yrittää katkaista Suu Kyiltä kaikki yhteydet ja tehdä hänestä poliittisesti merkityksettömän. Hänestä ei tihku mitään tietoja, mikä poikkeaa täysin aiemmasta tilanteesta", kertoo Aung Zaw, joka toimittaa Burman-pakolaisten Irrawaddy-lehteä Thaimaassa.

Burman juntta pelästyi valtavaa kansansuosiota, jota Suu Kyille osoitettiin, kun hänet toukokuussa 2002 vapautettiin sillä kertaa 19 kuukautta kestäneestä kotiarestista. Hänen poliittisiin tilaisuuksiinsa saapui satojatuhansia kuulijoita. Vuoden kestäneen vapautensa aikana Suu Kyi vieraili 135 paikkakunnalla eri puolilla Burmaa. Tilaisuudet vetivät väkeä Burman lukuisista etnisistä ryhmistä.

Sen jälkeinen yritys vaientaa oppositiojohtaja on Debbie Stothardin mukaan tuonut käänteisen tuloksen. Moni kannattaja on ottanut suuren riskin ja allekirjoittanut vetoomuksen hänen vapauttamisekseen.

NLD:n mukaan nimiä on kertynyt jo liki 300 000 vetoomukseen, jossa vaaditaan myös kokoontumisen vapautta poliittisille ja etnisille ryhmille. Vetoomus aiotaan toimittaa Burman juntalle ja YK:lle.