Uutinen

Oppositio ja Väyrynen vaativat edelleen lisää kehitysapua

Suurimmat oppositiopuolueet vaativat ministeri Paavo Väyrysen tavoin kehitysyhteistyövarojen lisäämistä aiempien sitoumusten täyttämiseksi.
Pasi Nokelainen
12.3.2008

Puoluejohtajat Eero Heinäluoma (sd.), Martti Korhonen (vas.) ja Päivi Räsänen (kd.) vetoavat hallitukseen, jotta se lisäisi torstain kokouksessaan 13. maaliskuuta kehitysyhteistyövaroja vähintään 50 miljoonalla eurolla. Lisäys tarvittaisiin Suomen kehitysyhteistyötavoitteiden saavuttamiseksi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) esitti lisäystä tiistaina 11. maaliskuuta käydyissä valtiontalouden kehysbudjettiriihessä, mutta vaatimus ei mennyt läpi. Väyrynen aikoo tuoda asian vuosien 2009-2012 kehyksiä käsittelevään valtioneuvoston istuntoon.

Sosialidemokraattien, Vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien yhteisen tiedotteen mukaan hallituksen kehitysyhteistyöpolitiikkaa on hallitusohjelmaneuvotteluista alkaen leimannut antautumismieliala.

"Vuoden 2008 budjettiesitys ja tämänviikkoinen kehyspäätös osoittavat, että hallitus on nyt lopullisesti heittämässä hyvästit omille minimitavoitteilleen kehitysyhteistyön kasvattamisen suhteen, johon on myös EU:ssa selkeästi sitouduttu", tiedotteessa todetaan.

EU-sitoumuksella tarkoitetaan vuonna 2005 tehtyä päätöstä, jossa vanhojen jäsenmaiden minitavoitteeksi asetettiin 0,51 prosenttia bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä ja YK:n suosittelema 0,7 prosenttia vuoteen 2015 mennessä.

Puheenjohtajat muistuttavat myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan edellyttäneen yksimielisesti syksyllä 2007, että hallitus sitoutuu täyttämään 0,51 prosentin kehitysyhteistyömäärärahatavoitteen tarvittaessa lisäämällä vuosittain kehitysyhteistyömäärärahoja.

Lisää tietoa aiheesta