Uutinen

Opaskirja pienyrittäjyyden tukemiseen kehitysmaissa

Pienyrittäjyys on monelle ainoa mahdollinen tie ulos köyhyydestä. Suomi-Etelä-Afrikka -seura julkaisi opaskirjan kaikille yritystoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille.
Esa Salminen
30.10.2009
LEENA MARSIO

Suomi-Etelä-Afrikka

Korujen tekijä Fezeka Notshokovu oppi yrittäjyyden perustaitoja osana Suomi-Etelä-Afrikka -seuran hanketta vuonna 2007.

Pienyrittäjyys on monelle ihmiselle ainoa mahdollinen tie ulos köyhyydestä, kun työttömyys on suurta ja maatalouttakin kontrolloivat suuret maanomistajat. Etelä-Afrikassa työttömyyden arvioidaan olevan 23 - 40 prosentin luokkaa, köyhimmillä alueilla lähempänä seitsemääkymmentä prosenttia.

Suomi-Etelä-Afrikka -seuran hiljattain julkaisema "Hit the Ground Running" -niminen käsikirja opastaa pienyrittäjyyden kehittämiseen kehitysmaissa. Kirja pohjaa seuran oman hankkeen oppeihin.

"Suurin osa kehitysjärjestöistä toimii köyhyyden vähentämiseksi ja siksi voimmekin lämpimästi suositella yrittäjyyskoulutusta hyvin monenlaisille järjestöille", sanoo Suomi-Etelä-Afrikka -seuran projektikoordinaattori Leena Marsio.

"Järjestöjen ohella kirjasesta ja tietopankista on hyötyä yhteiskunnallista kehitystä luotaaville tutkimuslaitoksille sekä korkeakouluille, koska vastaavia empiiriseen tietoon nojaavia johtopäätöksiä ei ole Etelä-Afrikassa esitetty liiemmälti."

Hyvät ideat eivät riitä

Kirjassa esitellään monia hyvin pärjänneitä yrittäjiä, kuten autokoulun opettaja Martin Thelejane, hiuslisäkkeiden kauppias Sylvia Dzimbanhete, teurastaja Thando Mpemnyama ja ompelija Nomthandazo Cynthia Mdletye.

Heidän tarinansa voivat inspiroida toisia yrittäjiä Etelässä, mutta hyvä idea ei kuitenkaan yksin riitä onnistuneeseen yritykseen. Opaskirjassa käydään läpi peruskysymykset, jotka on hyvä ottaa huomioon, kun koulutetaan yrittäjyyden perustaitoja, annetaan starttirahoitusta ja seurataan oppien perille menemistä.

Ihmelääkettä tai sudenpentujen käsikirjaa toimivaan yritykseen ei taida olla olemassakaan. Mutta Suomi-Etelä-Afrikka -seuran taskukirja tarjoaa nipun kysymyksiä ja muuttujia, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Leena Marsio toivoo, että käsikirja auttaa muita järjestöjä eteenpäin tilanteissa, joita Suomi-Etelä-Afrikka -seura on kohdannut.

"Esimerkiksi kuinka rekrytoinnin tulisi tapahtua, mikä merkitys mentoroinnilla on ja kuinka se tulisi järjestää tai miten tällaista toimintaa voi seurata ja kehittää. Kirjaseen on koottu myös pienyrittäjyyden tiellä olevia karikkoja, suurimmat riskitekijät yrittäjäksi aikovan kohdalta", Marsio sanoo.

Lisää tietoa aiheesta

  • "Hit the Ground Running" opaskirja ladattavissa Suomi-Etelä-Afrikka -seuran verkkosivuilla