Uutinen

Onko WTO tullut tiensä päähän?

Ville-Veikko Hirvelä
28.5.2000

MARRASKUISEN Seattlen kokouksen jälkeen monet kansalaisjärjestöt halusivat purkaa WTO:n valtaoikeudet ja luoda sen tilalle uuden kauppajärjestelmän. Järjestöt uskovat, että WTO on koko olemassaolonsa ajan rikastuttanut rikkaita ja köyhdyttänyt maailman enemmistöä. Lisääntyvää maailmanlaajuista epätasapainoa, kansallisten talouksien romahtamista sekä ympäristö- ja sosiaaliolojen heikkenemistä pidetään seurauksena yhtiövallan globalisaation kiihtymisestä.

Ihmiset eri puolilla maailmaa ovat sitä mieltä, että on aika luoda kansainväliselle kaupalle uudet, sosiaalisesti oikeudenmukaiset ja kestävät puitteet. Kulttuurista, biologista, taloudellista ja sosiaalista monimuotoisuutta on suojeltava ja luotava sellaista politiikkaa, joka pitää paikallista kaupankäyntiä ja taloutta ensisijaisina.

WTO:hon kyllästyneet järjestöt vaativat hallituksiaan turvaamaan kansojen ja paikallisen demokraattisen päätöksenteon suvereenisuuden sekä kansainvälisesti tunnustetut taloudelliset, kulttuuriset, sosiaaliset ja työntekijöiden oikeudet. Järjestöjen mukaan tarvitaan sääntöjä, jotka perustuvat demokraattiseen resurssienhallintaan, ekologiseen kestävyyteen,tasa-arvoon,yhteistyöhön ja varovaisuusperiaatteeseen.

Kansalaisjärjestöjen yhteistä kansainvälistä vetoomusta on voinut allekirjoittaa huhtikuusta lähtien. Edellisen julkilausuman allekirjoitti vuoden aikana 1700 järjestöä eri puolilta maailmaa.