Uutinen

Onko DDT ratkaisu malariaan?

EU uhkaa sanktioilla Afrikan valtioita, jotka käyttävät DDT:tä malarian ehkäisyyn.
Sanna Jäppinen
31.8.2005

Uganda ja useat muut eteläisen Afrikan maat ovat viime kuukausina ilmoittaneet, että ne aikovat turvautua entistä enemmän ympäristömyrkkynä tunnetun DDT:n apuun kitkeäkseen malarian. EU:n edustajat ovat kuitenkin kehottaneet luopumaan suunnitelmista: jos DDT:tä käytetään, EU asettaa taloudellisia sanktioita Ugandan maataloustuotteille, kerrotaan ugandalaisessa Monitor-lehdessä.

Ugandan terveysministeri Jim Muhwezi sanoo, että "DDT:n on todettu moneen kertaan olevan tehokkain ja edullisin tapa taistella malariaa vastaan. Eurooppa ja Amerikka pääsivät malariasta eroon käyttämällä DDT:tä - ja nyt me aiomme tehdä saman."

"Eurooppa pakottaa Afrikan maat omaksumaan sääntöjä, jotka ovat täysin sopimattomia Afrikan taloudellisen kehityksen tasoon", kirjoittavat malarian ja vapaakaupan asiantuntijat kolumnissaan Washington Timesissa ja kiittelevät samalla Yhdysvaltain sallivampaa otetta.

Yhtenä vaihtoehtona malarian voittamiseksi Ugandassa lanseerattiin 30. elokuuta artemisiini-yrttiin pohjautuva, kiinalaisen lääketehtaan valmistama Cotecxin-lääke, uutisoitiin ugandalaisessa New Visionissa.