Uutinen

Öljyn todellinen hinta on luultua korkeampi

Olli Tammilehto
8.12.2000

Tänään 8.12. julkistetaan Alkuperäiskansat ja öljy -raportti, jonka mukaan valitukset öljystä ja bensiinistä maksettavasta korkeasta hinnasta ovat kovin harhaisia. Todellisuudessa maksamme näistä polttoaineista mitättömän vähän verrattuna niihin menetyksiin, joita öljyntuotantoalueilla asuvat alkuperäiskansat joutuvat kokemaan.

Suomalaisten autoilijoiden ja öljylämmittäjien puolesta kärsivät erityisesti sukukansamme, länsi-Siperian hantit ja nenetsit. Varsinkin itähantien ja metsänenetsien elinkeinot, kulttuuri ja pyhät paikat ovat tuhoutumassa öljyvuotojen, ilmansaasteiden, metsäautoteiden, putkilinjojen ja siirtotyöläisten tulvan alle. USA:n ja Länsi-Euroopan autoyhteiskuntien kustannuksia taas maksavat mm. Nigerian, Ecuadorin ja Kolumbian alkuperäiskansat.

Raportti perustuu Suomessa viime vuoden helmikuussa järjestettyyn seminaariin ja muihin tapahtumiin. Niihin osallistui öljyn uhkaamien alkuperäiskansojen edustajia Siperiasta, Nigeriasta, Ecuadorista ja Kolumbiasta. Paitsi näiden ihmisten autenttisia puheenvuoroja, raportti sisältää myös Siperiassa työskennelleiden tutkijoiden artikkeleita ja muuta aiheeseen liittyvää aineistoa. Raportti on ensimmäinen tästä aiheesta suomeksi ilmestynyt julkaisu.

Julkaisu on A4 kokoinen ja 34-sivuinen, mutta se sisältää kirjan verran tekstiä. Raportti ilmestyy nyt suomeksi ja englanniksi. Ensi vuoden alussa se julkaistaan myös venäjäksi ja espanjaksi.

Alkuperäiskansat ja öljy -raportin julkaisee turkulainen Uhanalaisten kansojen ja kulttuurien puolesta ry. Seminaarin järjestäjien ominaisuudessa raportin syntyyn ovat vaikuttaneet myös seuraavat suomalaiset ja virolaiset kansalaisjärjestöt: Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sukukansavaliokunta, Kansainvälinen vapaaehtoistyö, Kehitysyhteistyön Palvelukeskus, Varsinais-Suomen luontopiiri, M. A. Castrénin seura, Maan ystävät, PAND - Taiteilijat rauhan puolesta, Sadankomitea, Shell-boikottikampanja, Suomalais-ugrilaisten kansojen tiedotuskeskus - SURI (Viro), Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Rauhanpuolustajat, Suomen Tinku, Suomi-Venäjä-seura, Turun Kansainvälinen kohtauspaikka ja Visio.

Julkaisua saa mm. Maan ystävien kirjamyynnistä 30 mk:n hintaan (PL 530, 33101 Tampere, Puh. 03-212 0097, fax: -212 7257, s-posti: .