Uutinen

OECD: Ruoan lähettäminen tehotonta kehitysapua

Ylituotantoruoan lähettäminen teollisuusmaista kehitysmaihin on pääosin tehoton kehitysavun muoto, todetaan OECD:n tutkimuksessa.
Sanna Jäppinen
27.9.2005

Ruoka-apu on yksi kansainvälisen kehitysyhteistyön vanhimpia muotoja. 1960-luvulla ruoka-apu muodosti noin neljänneksen kaikesta virallisesta kehitysavusta, mutta nykyään osuus on vain noin viisi prosenttia.

Syynä osuuden dramaattiseen pienenemiseen ei suinkaan ole nälän väheneminen kehitysmaissa, vaan pikemminkin suoran ruoka-avun kalliit kustannukset ja heikot vaikutukset kehitykseen, todetaan OECD:n tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan rahallinen apu on usein huomattavasti tehokkaampaa kuin ruoan lähettäminen, olipa kyseessä budjettituki, köyhyydenvähentämisohjelmat tai hätäapu. Ruoan kuljetus teollisuusmaista tulee keskimäärin noin 50 prosenttia kalliimmaksi kuin paikallisilta markkinoilta mahdollisimman edullisesti hankittu ruoka.

Suuri osa ruoka-avusta tulee tänä päivä Yhdysvalloista, joka lähettää kehitysmaihin ylituotantoelintarvikkeitaan. Tämän seurauksena kehitysmaihin annetaan pikemminkin sellaista ruokaa, jota on saatavilla, kuin sellaista, jota tarvittaisiin.

Yhdysvalloissa laki edellyttää, että ruoka-apuna annetut elintarvikkeet ostetaan maan omilta viljelijöiltä ja käsitellään Yhdysvalloissa - ja kuljetaan kohdemaihin yhdysvaltalaisilla laivoilla.

BBC:n uutisessa todetaan, että tutkimuksen perusteella voi päätellä, että suora ruoka-apu on hidasta, kömpelöä ja kallista - eli tehoton tapa saada oikeaa ruokaa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.