Uutinen

OECD: Maataloustuet maailmankaupan jarruna

OECD:n raportissa painostetaan teollisuusmaita luopumaan maataloustuista. Raportin mukaan tuet vääristävät maailmankauppaa ja nostavat kuluttajahintoja.
Janne Hukka
4.8.2006

Kansainvälinen talous- ja kehitysjärjestö OECD kehottaa Yhdysvaltoja ja EU:ta toimimaan aktiivisemmin maataloustukien ja protektionismin alentamiseksi. Järjestön kesäkuussa julkaiseman "Agricultural Policies in OECD Countries - at a Glance" -raportin mukaan maataloustukien maailmankaupan kasvua hidastava ja ruoan kuluttajahintoja nostava vaikutus on liian suuri oikeuttaakseen tukien kautta saatavat hyödyt.

Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvottelut keskeytyivät heinäkuun lopussa juuri maatalouskauppaan liittyvien erimielisyyksien vuoksi.

Raportin mukaan OECD-maat käyttivät vuonna 2005 yhteensä 225 miljardia euroa maataloussektoreidensa tukemiseen. EU oli suurin tukija 136 miljardilla eurolla, Associated Press kirjoittaa.

OECD-maiden jakamasta tuesta noin kaksi kolmannesta meni maataloustuotteiden hintojen tukemiseen muun muassa vientitukien tai tuontimaksujen muodossa, BBC raportoi.

Vaikka kolmannes maataloustukibudjetista oli varattu maanviljelijöille annettuun suoraan tukeen, OECD:n asiantuntijoiden mukaan huomattava osa tästä meni suurten maatilojen omistajille, tuottajayrityksille tai hankkijoille. Sillä on myös huomattavia tuotantoa ja maailmankauppaa vääristäviä vaikutuksia.

Annetulla tuella on OECD:n mukaan vähäinen vaikutus maaseudun kehittämisessä tai ympäristöongelmien ratkaisemisessa.

"Valtiot voivat edesauttaa ympäristön ja maaseudun kestävää kehitystä keskittämällä tukea juuri niille alueille tuotannon sijaan, ja samalla välttää kielteisiä vaikutuksia maailmankauppaan",  OECD:n elintarvike-, maatalous- ja kalaastusasioiden apulaisjohtaja Ken Ash sanoi.

Lisää tietoa aiheesta