Uutinen

OECD: Lupaukset muistettava "apubuumin" jälkeenkin

Jos avunantajat pysyvät sitoumuksissaan, kehitysapu nousee vuoteen 2010 mennessä lähes kaksinkertaiseksi vuoden 2000 tasoon verrattuna. Tämä vaatii vuosittain 10 prosentin lisäystä, todetaan OECD:n raportissa.
Sanna Jäppinen
8.2.2006

Avunantajamaat ovat sitoutuneet nostamaan vuoteen 2010 mennessä kehitysavun 130 miljardiin dollariin (109 miljardiin euroon), muistutetaan OECD:n vuosittain julkaisemassa kehitysyhteistyöraportissa, joka julkistettiin Pariisissa 7. helmikuuta. Tämä tarkoittaa 50 miljardin dollarin lisäystä vuoden 2004 tasoon ja lähes tuplausta vuodesta 2000.

Monilla avunantajamailla on edessä luovien ratkaisujen miettiminen rahoituksen lisäämiseksi, sillä raportin mukaan vuoden 2005 "apubuumi" johtui pitkälti Irakille ja Nigerialle myönnetyistä suurista velkahelpotuksista ja tsunamista kärsineille maille annetusta hätäavusta. Jatkossa tavoitteiden saavuttaminen vaatii kehitysavun lisäämistä vuosittain kymmenellä prosentilla.

Raportissa nostetaan myönteisenä suuntauksena esille lisääntynyt apu pitkäaikaisille ohjelmille ja hankkeille. Esimerkiksi vuosina 2003-2004 lisäystä oli 13,3 prosenttia eli 7,7 miljardia dollaria, ja suurin osa tästä suunnattiin infrastruktuurin kehittämiseen. OECD:n mukaan vuodesta 1985 on suosittu lyhytaikaisia hankkeita, mutta nyt trendi näyttää siis kääntyneen.

Risuja sen sijaan annetaan avun tehokkuuden kehittämiselle. Esimerkiksi niin sanottu tekninen apu muodostaa noin neljänneksen koko kehitysyhteistyöstä, mutta sen tehokkuudesta ei juuri tiedetä. Yleensä tekninen apu tarkoittaa opiskelijoiden ja asiantuntijoiden lähettämistä avunantajamaista kehitysmaihin.

OECD suosittaa, että olisi tehokkaampaa ohjata varat suoraan kehitysmaihin ja antaa niiden hoitaa tarvittavan väen rekrytointi haluamallaan tavalla. Tämä olisi paitsi taloudellisesti järkevämpää myös maiden oman toimintakyvyn rakentamisen kannalta tärkeää.

Raportissa puututaan myös useisiin vääristymiin kehitysavun suuntaamisessa. Esimerkiksi kaikkein köyhimmät maat saavat kansainvälisestä avusta vain 58 prosenttia, vaikka niissä asuu 75 prosenttia alle dollarilla päivällä elävistä ihmisistä. Myös konflikteista ja sekasorrosta kärsivät maat saavat apua muita kehitysmaita vähemmän.

Lisää tietoa aiheesta