Uutinen

OECD: Kehitysapua lisättävä vuosittain yli 10 prosentilla

Avunantajien on kasvatettava kehitysyhteistyöbudjettejaan huomattavasti nykytahtia nopeammin, jos Afrikka-apu aiotaan lupausten mukaisesti tuplata vuoteen 2010 mennessä, todetaan OECD:n kehitysyhteistyöraportissa.
Sanna Jäppinen
23.2.2007

Yhdysvallat on viime vuosien suurin avunantaja rahamäärää tarkasteltaessa, ja kansantuloon suhteutettuna eniten ovat antaneet Norja ja Ruotsi. Eniten apua ovat vastaanottaneet Irak ja Nigeria, kiitos suurten velkahelpotusten, todetaan OECD:n "Development Co-operation Report 2006" -julkaisussa.

Raportissa kerrotaan, että avunantajat ovat viime vuosina kasvattaneet kehitysyhteistyöbudjettejaan keskimäärin viiden prosentin vuositahdilla. Tämä ei riitä, jos vuotuista kehitysapupottia aiotaan lisätä lupausten mukaisesti 130 miljardiin dollariin ja tuplata erityisesti Afrikkaan suuntautuva apu vuoteen 2010 mennessä. Lupausten lunastamiseen tarvittaisiin OECD:n mukaan 11 prosentin vuotuinen kasvu.

Vuonna 2006 virallinen kehitysapu (ODA) oli 106,8 miljardia dollaria. OECD arvioi, että vuosina 2006 ja 2007 taso on alhaisempi, sillä vuonna 2005 summaa kasvattivat Irakin ja Nigerian velkahelpotukset.

Aasian nouseviin talousmahteihin suuntautuu lähivuosina entistä vähemmän kehitysapua. OECD suosittaa, että apua lisättäisiin vähiten kehittyneille maille, joissa kolme neljännestä maailman köyhimmistä ihmisistä elää. Nykyisin köyhimmät maat vastaanottavat 47 prosenttia kahdenvälisestä kehitysavusta.

OECD:n kehitysapukomiteaan (DAC) kuuluu 22 maata, ja niiden tekemä kehitysyhteistyö kattaa noin 95 prosenttia kaikesta virallisesta kehitysavusta. Osuus on kuitenkin laskussa muiden maiden liittyessä avunantajajoukkoon: esimerkiksi Kiina lisää vauhdilla apuaan Afrikkaan, ja vuonna 2005 Saudi-Arabia antoi kehitysapua 1,7 miljardin dollarin edestä.

Raportissa muistutetaan, että apurahaa saadaan jatkossa myös aivan uusista lähteistä, esimerkiksi lentoveron kaltaisia "solidaarisuusmaksuja" keräämällä.

Lisää tietoa aiheesta