Uutinen

OECD: Johtavien kehitysmaiden maataloustuet kasvussa

Johtavien kehitysmaiden maataloustuet ovat pieniä verrattuna teollisuusmaihin, mutta suunta on nouseva. Suurin osa tuista menee eniten kauppaa häiritsevään hintojen pönkittämiseen maaseudun kehittämisen sijaan, todetaan OECD:n raportissa.
Sanna Jäppinen
19.3.2007

OECD on tarkastellut kahdeksan OECD:hen kuulumattoman maan maatalouspolitiikkaa tuoreessa "OECD's Agricultural Policies in Non-OECD Countries: Monitoring and Evaluation 2007" -tutkimuksessa.

Mukana ovat nousevat kehitysmaat Brasilia, Etelä-Afrikka, Intia ja Kiina sekä vanhat suunnitelmatalousvaltiot Bulgaria, Romania, Ukraina ja Venäjä. Maat tuottavat yhteensä lähes kolmanneksen maailman maataloustuotteista.

Valtaosassa näistä maista tukien osuus koko maatalouden liikevaihdosta on alle puolet OECD-maiden keskiarvosta eli 30 prosentista. Brasiliassa tukien osuus on viisi prosenttia, Kiinassa ja Etelä-Afrikassa kahdeksan ja Intiassa hieman alle OECD-tason, Reuters kirjoittaa.

Erimielisyydet maatalouden tukiaispolitiikasta on yksi keskeinen syy siihen, miksi Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelukierros on parhaillaan jäähyllä.

Tukien määrä on viime vuosina kasvanut kaikissa tutkituissa maissa Venäjää lukuun ottamatta - ja siellä taso oli jo ennestään melko korkea eli 17 prosenttia. Talouskasvu heijastuu tukien määrään: hallituksilta löytyy enemmän rahaa maataloussektorille ja kuluttajat ovat valmiimpia sietämään korkeampia elintarvikkeiden hintoja.

OECD:n mukaan maat suuntaavat tukiaisia eniten tiettyjen tuotteiden hintojen pönkittämiseen, eli tukimuotoon, joka häiritsee eniten kauppaa. Järjestö suosittaa, että jatkossa osa tukirahoista pitäisi kohdentaa niin, että ne tukisivat köyhimpiä viljelijöitä ja edistäisivät ruokaturvaa, maaseudun elinvoimaisuutta sekä ympäristönsuojelua.

Osa tukirahoista olisi syytä käyttää tutkimus- ja markkinointityöhön, infrastruktuurin parantamiseen sekä maaseudun elinkeinojen laventamiseen esimerkiksi koulutukseen ja sosiaalihuoltoon panostamalla sekä uudistamalla maanomistusoikeuksia ja verolainsäädäntöä.

Raportin mukaan tutkitut maat kyllä tunnustavat maatalousuudistuksien tarpeen, mutta toimeenpano on jäänyt puolitiehen.

Lisää tietoa aiheesta