Uutinen

OECD Dohassa: "Kehitysmaiden verotusta vahvistettava"

Kehitysmaiden veronkantokykyä on vahvistettava nyt, kun talouskriisi huojuttaa niiden muita tulonlähteitä, arvioi OECD:n pääsihteeri. Hänen ja Norjan kehitysministerin mukaan myös verokikkailusta johtuvaan pääomapakoon on puututtava tiukasti.
Pasi Nokelainen
1.12.2008

DOHA -- Teollisuusmaiden järjestön OECD:n pääsihteeri Àngel Gurría piti palopuheen Dohan YK-kokouksen oheistapahtumassa 28. marraskuuta kehitysmaiden veronkantokyvyn puolesta. Gurría otti samalla vahvasti kantaa veroparatiiseja ja veronkiertoa vastaan.

Gurrían mukaan katseet pitäisi kääntää verotukseen juuri nyt, koska kehitysmaiden muut tulonlähteet, kuten investoinnit, ulkomaankauppa ja kehitysapu, kärsivät pahasti taloustaantumasta.

"Verotus on kestävän kehityksen perusta ja valtion palveluiden elinehto. Se vahvistaa demokratiaa", Gurría sanoi.

Hänen mukaansa verotuksella voitaisiin kerätä moninverroin kehitysapua enemmän varoja hyvinvoinnin parantamiseen. Gurría arvioi, että oikeudenmukainen, yksinkertainen ja tehokas verotus yhdistettynä talouskasvuun vapauttaisi köyhät maat niiden riippuvuudesta kehitysavusta.

"Avunantajamaiden edustajat, emme vielä ole siinä tilanteessa, joten älkää lähtekö salista", Gurría hauskutti yleisöään.

Verohallinto kuntoon, veroparatiisit kuriin

Aiemmin Meksikon valtionvarainministerinä toiminut Gurría näkee Afrikassa tapahtuneen paljon positiivista kehitystä. Esimerkkinä hän mainitsi muun muassa Botswanan, Kameroonin, Ghanan, Nigerian, Ruandan, Etelä-Afrikan ja Ugandan aloittaman yhteistyön, jossa maat jakavat parhaita käytäntöjä tavoitteenaan kehittää verohallintojaan.

Kehitysavulla voidaa tukea verohallintojen kapasiteettia. Esimerkiksi Ruandan verotulot nousivat avunantajien pienellä tuella 15 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuonna 2005, kun verotulojen osuus vuonna 1998 oli vain prosentin bruttokansantuotteesta.

"Verohallinnolle kohdistettu apu tuottaa kestävää tulosta", Gurría totesi.

Omin voimin ja pelkällä kehitysyhteistyöllä köyhimmät ja keskituloiset maat eivät kuitenkaan saa kuriin kehitysmaista pois virtaavaa pääomapakoa. Uusien tietojen mukaan maista vuotaa mahdollisesti jopa yli tuhannen miljardin dollarin verran varoja ulkomaisten suuryritysten veronkierron ja verojen välttelyn vuoksi.

Kysymykseen puuttui Dohassa myös Norjan kehitysyhteistyöministeri Erik Solheim, jonka mukaan ne tekevät kehitysavusta hankalamman perustella.

"Kuinka voin puolustaa kansalaisilleni prosentin kehitysapuaosuutta bruttokansantulostamme samaan aikaan, kun kehitysmaista virtaa jatkuvasti laittomasti pääomia ulos?" Solheim pohdiskeli.

"Näitä laittomia rahavirtoja ei yksinkertaisesti voi hyväksyä."

Obaman voitto rohkaisi OECD:tä

Dohan kehitysrahoituskokoksen aattona OECD:n Gurría kirjoitti kansainvälisestä veroyhteistyöstä myös vieraskynäkirjoituksen brittiläiseeen the Guardian-laatulehteen. Kirjoituksen tavoitteena oli rohkaista pian G20-ryhmän johtoon siirtyvää Britanniaa ottamaan verotuskysymykset mukaan finanssikriisin selvittelyyn.

Verokampanjoitsivat tulkitsevat, että Gurrían aktivoituminen johtuu vallanvaihdoksesta Valkoisessa talossa. OECD aloitti verotuskysymysten tutkimisen 1990-luvun puolivälissä, mutta se ei ole johtanut juurikaan konreettisiin toimiin laittoman pääomapaon hillitsemiseksi. Suurin este ongelmaan puuttumiselle on ollut George W. Bushin hallinto.

Kansalaisjärjestöt toivottavat OECD:n tervetulleeksi verokeskusteluun, mutta eivät pidä sitä sopivimpana foorumina verokysymyksen käsittelyyn. Teollisuusmaiden järjestönä kehitysmailla ei ole OECD:ssä edes läsnäolo-oikeutta. Oikeampi foorumin pääomapakoon puuttumiselle olisi järjestöjen mukaan YK:n verokomitea, joka haluttaisiin muuttaa pysyväksi hallitustenväliseksi järjestöksi.

Kepa seuraa Dohan-kokousta paikan päällä. Uutisia ja tunnelmia voi seurata koostesivulta.