Uutinen

ODI: Kehitysmaat helisemässä liian monen avunantajan syleilyssä

Euroopan komission ja EU-jäsenmaiden kirjavat käytännöt heikentävät kehitysavun tehokkuutta, britannialainen think tank arvioi.
Sanna Jäppinen
17.7.2007

Kehitystutkimusta tekevä ODI (Overseas Development Institute) on analysoinut EU:n kehitysapua Kambodžaan, Mosambikiin ja Peruun. Maat joutuvat pahimmillaan toimimaan 15-17 EU:n jäsenmaan sekä päälle päätteeksi Euroopan komission kanssa, IPS uutisoi.

ODI:n johtajan Andrew Lawsonin mielestä nyt tarvitaan jonkinlainen elin ohjaamaan ja valvomaan työnjakoa eri toimijoiden välillä, sillä EU:n kehitysavun tehokkuutta on viime vuosina onnistuttu kohentamaan kovin hitaasti.

Keskeisenä syynä tehottomuuteen Lawson näkee sen, että vaikka yhteisiä suuntaviivoja on yritetty vetää, ovat monet jäsenmaista edelleen hyvin vastahakoisia luovuttamaan komissiolle yhtään nykyistä enempää sananvaltaa kehitysyhteistyöhön.

"Ei ole olemassa yksiselitteisiä ratkaisuja, mutta yksi ongelma on komission voimattomuus. Se ei voi sanoa: 'Irlanti, lopetapa terveydenhuollon kanssa häärääminen` tai 'Hollanti, nyt stoppi koulutushankkeille'", Lawson totesi IPS:n mukaan.

ODI teki tutkimuksensa Euroopan parlamentin kehitysyhteistyövaliokunnan toimeksiannosta. Parlamentti halusi selvittää, kuinka avun koordinoinnissa on edetty sitten vuonna 2005 annetun, avun tehokkuutta käsitelleen Pariisin julistuksen jälkeen.

"Liian monista avunantajista ja liiasta raportoinnista aiheutuvat kulut ovat jättimäiset", muistutti ruotsalainen konservatiivien euroedustaja Andres Wijkman IPS:n mukaan. Wijkmanin peräänkuuluttaa erityisesti komission maakohtaisille edustajilla enemmän sananvaltaa - "päätösvalta on edelleen liikaa Brysselissä".

Lisää tietoa aiheesta