Uutinen

Obama luo toivoa ympäri maailman

Barack Obaman valinta Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi herättää toiveita niin Nicaraguassa, Mosambikissa kuin Mekong-joen alueella Aasiassakin. Uusi presidentti on osoitus toimivasta demokratiasta, kehitysmaissa muistutetaan.
Esa Salminen Toni Sandell Timo Kuronen
20.11.2008
TIMO KURONEN081119_TKuronen_Obama_Kambo.jpg
Kambodzhassa asuvien amerikkalaisten mielipiteet näkyivät Phnom Penhin kaduilla

Barack Obaman vaalivoitto on noussut ykkösuutiseksi ympäri maailmaa. Yksi maista, joissa Yhdysvaltain uuteen presidenttiin kohdistuu lukuisia toiveita, on Nicaragua.

Lähes kaikki nicaragualaiset tukevat Obamaa ideologiasta riippumatta, sillä tämän uskotaan tuovan rauhan maailmaan ja aloittavan tasapuolisen keskustelun Yhdysvaltain ja Nicaraguan välillä.

Obaman siirtolaistausta herättää nicaragualaisissa samaistumisen tunteita, sillä lähes kaikilla perheillä on sukulaisia ulkomailla. Maassa toivotaan yleisesti, että Obama laillistaa Yhdysvalloissa asuvien siirtolaisten aseman. Hänen uskotaan myös luovan työpaikkoja ja turvaavan siten siirtolaisten laskussa olevien rahalähetysten jatkumisen Nicaraguaan.

 

TONI SANDELL

081119_TSandell_gregorycamp.jpgGregory Campbellin mukaan Obaman voitto oli vahva tunnustus "meille erivärisille".

Sykähdyttävimpiä tunteita Obaman voitto on herättänyt Nicaraguan mustassa väestössä. “Voiton julkistaminen oli valtava sekoitus rauhallisuuden tunnetta, ylpeyttä, hämmästystä ja kyyneliä. Se oli tunnustus siitä kaikesta, mitä meille erivärisille on tapahtunut", Nicaraguan Karibian puoleiselta rannikolta kotoisin oleva eläinlääkäri Gregory Campbell kertoo.

Hän ei kuitenkaan ole sinisilmäinen Obaman vaikutusvallan suhteen. "Ei hän pysty maailman ongelmia ratkaisemaan. Uskon kuitenkin, että nyt aukeaa tila vuoropuhelulle aseiden ja ylimielisyyden sijasta. Tässä tilassa ihmiset voivat itse etsiä vaihtoehtoja, kuinka ratkaista ongelmansa."

Oppia vaaliprosessista

Mosambikissa ja Mekong-joen alueella, esimerkiksi Thaimaassa ja Kambodzhassa, Obaman voiton on muistutettu olevan merkki toimivasta demokratiasta.

Thaimaalaiset yliopistoihmiset ja tiedotusvälineet vaativat maansa hallitusta ja protestoijia seuraamaan Yhdysvaltain presidentinvaalien antamaa esimerkkiä. Niiden mukaan demokraatit ja republikaanit lopettivat rajun taistelunsa vaalituloksen selvittyä ja McCain tunnusti häviönsä reilusti.

Bangkokilainen keskiluokka ei ole kyennyt samaan - se ei hyväksynyt lähinnä maaseudulla asuvien Thaksin Shinawatran kannattajien viimevuotista vaalivoittoa, ja suurmielenosoitukset ovat ajaneet maan poliittiseen kaaokseen.

Obaman voitosta riemuinneet ovat painottaneet myös Mosambikissa, että Yhdysvaltain vaaleista voitaisiin ottaa opiksi. Maan tunnetuin kirjailija Mia Couto esimerkiksi muistutti Savana-viikkolehdessä, että jos Obama olisi pyrkinyt valtaan Afrikassa, hänen edessään olisi ollut monia esteitä.

Couton mukaan Obama esimerkiksi joutuisi opposition ehdokkaana kampanjoimaan ilman resursseja ja väkivallan uhan alla, minkä lisäksi valtaapitävä puolue todennäköisesti säätäisi lakeja pidentääkseen omaa valtakauttaan.

Eikä Obaman kaltainen poliitikko voisi edes asettua monissa Afrikan maissa ehdolle, sillä hänen toinen vanhempansa on ulkomaalainen, Couto huomautti. Mahdollinen vaalivoitto tietäisi myös pitkiä neuvotteluja hävinneen vallanpitäjän kanssa.

Vientiteollisuuden puolesta pelätään

Valtaosaosa Mekong-maissa vaaleja seuranneista oli tyytyväisiä Obaman voittoon. Osa ihmisistä on kuitenkin huolissaan vientiteollisuuden ja vapaakaupan tulevaisuudesta. Obaman nimittäin arvellaan suojelevan amerikkalaista teollisuutta edeltäjäänsä enemmän ja sisällyttävän vapaakauppasopimuksiin entistä tiukemmat työolo- ja ympäristöstandardit.

Esimerkiksi Kambodzhan Vapaan työläisten ammattiliiton puheenjohtaja Chea Mony on kertonut tiedotusvälineille olevansa huolestunut, sillä suurin osa maan vaatetehtaiden viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin.

Vapaakaupan ehtojen tiukkenemiseen uskotaan myös Thaimaassa, joka on valmistellut vapaakauppasopimusta Yhdysvaltain kanssa jo vuosia. Vajaa kymmenesosa maan ulkomaankaupasta käydään Yhdysvaltojen kanssa.

Vietnamissa viennin kasvun taas ei uskota laantuvan. Esimerkiksi hanoilaisen pankkiiriliikkeen johtaja Ngyen Minh Ducin arvioi, että Obaman toimet piristävät Yhdysvaltain taloutta ja lisäävät Vietnamin vientiä entisestään.

Afrikka ylpeä "omasta pojastaan"

Afrikan maissa Obaman voittoon suhtauduttiin muita maanosia riemukkaammin tämän afrikkalaisten juurien tähden. Obamaan liittyy myös harhaluuloja, ja Mosambikissa monet luulevat häntä kenialaiseksi maahanmuuttajaksi. Muslimivoittoisessa Pemban pikkukaupungissa ihmisten on vaikea uskoa, että Obama on nimestään huolimatta kristitty.

Obamaa pidetään muutoksen tuojana, mutta konkreettisia toiveita kasvavasta kehitysavusta tai taloudellisten suhteiden parantumisesta ei Mosambikissa juuri kuule.

Presidentti Armando Guebuza muun muassa sanoi ilahtuneensa afrikkalais-amerikkalaisen miehen voitosta, ja sanoi sen olevan merkki siitä, että Yhdysvaltojen yhteiskunta on kehittynyt.

Taloudelliset suhteet Yhdysvaltojen ja Afrikan välillä pysynevät myös melko muuttumattomina, arvioi ISRI-yliopiston dosentti António Gaspar. Africa 21-lehden haastatteleman Gasparin mukaan presidentin ei tarvitse keksiä paljon uutta mannerten välisessä yhteistyössä, sillä sitä kannattelevat pilarit ovat olleet olemassa jo kauan.

Dosentin mukaan on tosin oletettavaa, että jatkossa kuullaan paljon vaatimuksia ihmisoikeuksien ja demokraattisten arvojen kunnioittamisesta hyvän yhteistyön ehtona.

"Tällainen puhe ei ole uutta, sitä kuultiin paljon Bill Clintonin presidenttikaudella. Bush ei paljoa siihen puuttunut, mutta se on perinteinen puheenparsi Yhdysvaltojen ja Afrikan suhteessa", Gaspar sanoo.

 

 

Lisää tietoa aiheesta