Uutinen

O Universitario kasvattaa uutta sukupolvea Mosambikissa

Ilona Niinikangas
15.8.2000

"Toimituksessamme on vain yksi ammattilainen," kertoo Jeremias Langa mosambikilaisten opiskelijoiden perustamasta O Universitario-lehdestä. "Kaikki avustajat ovat päätoimisia opiskelijoita, jotka siirtyvät aikoinaan paremmin palkattuihin töihin". Myös Langa suunnittelee jättävänsä kirjoitushommat saatuaan kielitieteen opinnot päätökseen.
Boaventura Chicuele ja Jeremias Langa ovat viihtyneet Suomessa

Vuodesta -98 ilmestynyt O Universitario on maan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa opiskelijalehti. Se välittää kampuksen kuulumisia ja kertoo yhteiskunnallisista asioista. Jutut vaihtelevat vapaakaupasta pääsykokeiden tuloksiin ja Euroopan unionista aidsiin. "Tiedon levittämisen lisäksi haluamme opettaa," päätoimittaja Boaventura Chicule korostaa. Esimerkiksi aids on todellinen ongelma myös opiskelijoiden keskuudessa.

Yhdessäkään mosambikilaisessa yliopistossa ei tällä hetkellä voi opiskella toimittajaksi, joten O Universitario tekee tärkeää työtä riippumattomien toimittajien kouluttamiseksi. Miehet hymyilevät leveästi, kun kysyn tuleeko lehden nykyisistä avustajista tulevaisuudessa yhteiskunnallisia vaikuttajia tai valtalehden toimittajia. He ovat huvittuneita. "Hallituksen lehti on oma maailmansa, he eivät arvosta opiskelijoita kovinkaan paljon. Me haluamme tehdä asiat toisin, olla neutraaleja ja puolueettomia."

Opiskelijalehdellä on myös muita tehtäviä. "Olemme luomassa kansallista opiskelijaliittoa ja tarvitsemme tiedonvälityskanavan", kertoo Chicuele. Maassa on tällä hetkellä kuusi yliopistoa omine järjestöineen, mutta yhteinen elin puuttuu. Suomen Ylioppilaskuntien Liitto on tukenut mosambikilaisten opiskelijoiden toimintaa vuodesta -98, ja eri yliopistojen edustajat laativat parhaillaan yhteisiä sääntöjä liittoa varten.

Kiinnostava lehti on huomattu ulkomailla asti. UNESCOlta on luvassa raha-apua, ja kiitosta on tullut myös Portugalista. Chicuelelle ja Langalle riittää, että opiskelijat ovat tyytyväisiä. Siinä on iloa tarpeeksi.