Uutinen

Nuoret naiset aids-päivän valokeilassa

Yhä useampi hiv-tartunnan saaja on nuori nainen, erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, muistutettiin maailman aids-päivänä.
Esa Salminen
1.12.2006

Aids ja nuoret naisetNaisten riski saada hiv-tartunta on suurempi kuin miesten. Moni jää sairautensa kanssa edelleen yksin. (Kuva: G. Pirozzi / UNAIDS)

"Yhä useammat tajuavat, että nuorten naisten kautta voimme saada merkittäviä vaikutuksia aikaan", sanoi namibialainen anglikaanipappi Johannes Heath Finlandia-talossa 1. joulukuuta pidetyssä maailman aids-päivän seminaarissa.

"Käytännössä silti hyvin vähän afrikkalaisten naisten elämässä on muuttunut, ja olemme vielä hyvin kaukana siitä, että naiset osaisivat vaatia oikeuksiaan. Tämä on pitkä ja vaikea taistelu", totesi itsekin hiv-positiivinen Heath. Hän toimii afrikkalaisten hivin kanssa elävien uskonnollisten johtajien verkoston pääsihteerinä.

Naisten tiedot hivistä ja omista oikeuksistaan ovat asiantuntijoiden mukaan avainasemassa aidsin vastaisessa sodassa.

"Minä sain tietää olevani hiv-positiivinen vuonna 2002", kertoi nuori swazimaalainen Euni Motsa. "Epäilin sitä jo vuonna 1997. Minut oli kasvatettu olemaan kyseenalaistamatta miesten tekosia, ja suostuin suojaamattomaan seksiin poikaystäväni kanssa. Jos olisin tiennyt oikeuksistani silloin, olisin voinut vaatia häntä suojelemaan minua."

"Lääkkeiden saatavuuden parantaminen ja oikean tiedon lisääminen ovat tärkeitä", Johannes Heath jatkoi. "Ihmisten pitäisi tietää, että oikea lääkitys on hyvin tehokas ennaltaehkäisyn tapa. Se vähentää tartunnan välittämisen mahdollisuutta jopa enemmän kuin kondomin käyttö."

Tämä tarkoittaa, että lääkkeillä veren virusmäärä saadaan niin alhaiseksi, että riski laskee "tavanomaisen kondomin käytön" alle. Oikein ja aina käytettynä kondomi silti tarjoaa parhaan suojan.

Naiset myös viruksen erityssuosiossa

Eteläisen Afrikan hiv-positiivisista 57 prosenttia on naisia. Naiset myös useimmin pitävät huolta aidsia sairastavista omaisistaan. Ongelmina ovat muun muassa prostituoituja käyttävät aviomiehet ja naisten suojavälineiden huono saatavuus.

"Jos minä haluaisin käyttää naisten kondomia, ei niitä olisi saatavilla", selitti kotimaansa tilannetta Etelä-Afrikan suurlähettiläs Bukelwa Hans. "Miehet taas eivät usein käytä kondomeja, vaan sanovat syövänsä banaanin mieluummin kuorittuna."

Pandemia ei ota talttuakseen

YK:n aids-ohjelma UNAIDSin vasta julkistetun selvityksen "2006 AIDS Epidemic Update" mukaan maailmassa on nyt noin 39,5 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta ihmistä. Heistä 65 prosenttia elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Joissakinn maissa, kuten Botswanassa, Keniassa, Malawissa ja Zimbabwessa, nuorten uudet tartunnat ovat vähentyneet. Raportin mukaan tämä johtuu etupäässä lisääntyneestä kondomien käytöstä, sukupuolielämän aloittamisen myöhäisemmästä ajankohdasta ja sukupuolikumppanien entistä vähäisemmästä määrästä.

Silti monissa hiv/aidsin riivaamissa maissa nuorten hiv-tietoisuus on heikkoa. Esimerkiksi Swazimaassa ja Etelä-Afrikassa suurin osa ihmisistä ei usko itse kuuluvansa riskiryhmään, raportti muistuttaa.

Lisätietoja hivistä, Maailman aids-päivästä sekä UNAIDSin tuore selvitys kokonaisuudessaan UNAIDSin verkkosivuilla.